Centrul Cultural German aduce la Timișoara filmul „Când Hitler a furat iepurașul roz”, care va fi proiectat sâmbătă, 8 aprilie, de la ora 15:00, la cinema Victoria. Filmul, inspirat din cartea lui Judith Kerr și regizat de Caroline Link, abordează povestea unei familii care, din cauza opoziției declarate față de Hitler, este nevoită să părăsească Berlinul împachetând doar strictul necesar, iar micuța Anna trebuie să se despartă de îndrăgitul ei iepuraș roz, de pluș, și să înceapă o viață nesigură și plină de greutăți în exil. Filmul, fără restricții de vârstă, este subtitrat în limba română.
Tot în 8 aprilie, de la ora 16:00, artista Ulrike Ettinger va face o prezentare a lucrării sale „Spații limitrofe”, parte a expoziției „Made-up Histories having long Lives”, organizată la MV Sci&Art Center în colaborare cu Centrul Cultural German. Născută și crescută în România socialistă, Ulrike Ettinger s-a stabilit în Republica Federală Germania la sfârșitul anilor ʹ80, iar în deceniul următor a studiat artele plastice la Muthesius-Hochschule din Kiel. Ulterior, a lucrat ca artist și designer media și ocazional, a fost curatorul unor expoziții. În 2017, și-a susținut teza de doctorat în domeniul cercetării artistice la Universitatea Bauhaus din Weimar pe tema utilizării costumului popular de către stat în România socialistă. Artista, care trăiește în prezent la Berlin, a avut în ultimii ani mai multe expoziții în orașe germane, dar și la Timișoara, în 2018.
Expoziția „Made-up Histories having long Lives” curatoriată de Iris Ordean, în cadrul căreia expun mai mulți artiști, este evenimentul de deschidere a programului Remix ID 2023, „o istorie a istoriilor” care încurajează vizitatorul să o experimenteze ca pe un eseu vizual cu stații corespunzătoare, fiecare stație fiind un punct de vedere, o transmitere afectivă, o istorie inventată.
Expoziția extinde definiția de „etnografii clasice”, prin chestionarea modului în care omenirea își construiește și își canonizează propriile istorii: ce fragmente din istorie sunt considerate mai demne de cercetare, studiu și descoperire? Care grupuri devin mai atractive decât altele, ce acte artistice intră în istorie și ce aspecte ale istoriilor sfârșesc prin a avea o „viață lungă”? Ar putea fi istoriile nimic mai mult decât niște povești inventate? Titlul expoziției în sine este un joc de cuvinte al cercetătoarei Ida Susser cu referire la celebra lucrare „Broken Fountain” a etnografului Thomas Belmonte: „etnografiile bune au o viață lungă” și încurajează cercetarea artistică și etnografică, sugerând noi perspective de valorificare atunci când frontiera dintre real și imaginar este neclară.
Proiectul Remix ID, promovat de Meta Spațiu și Centrul Cultural German, este un îndemn la solidaritate între etnii, între diversele grupuri sociale, între urban și rural, propunând un dialog intercultural într-o manieră creativă, prin promovarea artei străvechi din Banatul rural care se întâlnește cu lumea tehnologizată din mediul urban, și face parte din programul Timișoara 2023 – Capitală Culturală a Culturii.