Românii ar putea face analize în scop preventiv, fără plafon

Românii ar putea face analize în scop preventiv, fără plafon

0
DISTRIBUIȚI

Românii nu vor mai fi puși pe drumuri pentru a face analizele, din cauza faptului că plafonul bugetar stabilit este depășit de fiecare dată în primele zile ale lunii, pentru că în contractul cadru este o prevedere prin care analizele efectuate în scop preventiv vor putea depăși plafonul, spune, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Întrebat, joi, într-o conferință de presă, dacă există un plan pentru ca românii să nu mai fie puși pe drumuri pentru analize, întrucât plafonul se termină în primele zile ale lunii, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că analizele în scop preventiv vor putea depăși plafonul.

„Există în noul contract cadru o prevedere prin care analizele care sunt efectuate în scop preventiv – pentru că ne dorim să avem o depistare cât mai rapidă a bolilor. Pacienții au dreptul să facă aceste analize în scop preventiv, analizele recomandate de medicul de familie în scop preventiv pot să depășească plafonul. Nu mai sunt legate de plafon”, a spus ministrul Rafila.

Ce va face un pacient trimis acasă de la un centru pentru că nu mai există plafon? Ministrul Sănătății a explicat că va fi nevoie de programare.

„Trebuie să înțelegem că pentru fiecare tip de afecțiune – aici probabil trebuie să reglăm și cu medicii de familie – încât să existe o programare a pacienților către investigații, pentru că peste tot în lume există ceea ce noi numim liste de așteptare.


E bine ca omul să meargă la analize când este planificat. Planificarea sigur că este o chestiune pe care trebuie să o resolve Casa Națională de Asigurări de Sănătate în prevederile contractuale pe care le are pe de o parte cu medicii și pe de altă parte cu laboratoarele”, a spus Rafila.

Întrebat cum ar descrie starea de sănătate a românilor, ministrul Alexandru Rafila a spus că starea lor de sănătate este „acceptabilă” și poate fi mult mai bună dacă sunt dezvoltate programele de prevenție.

„Este o stare de sănătate acceptabilă, dar starea de sănătate a românilor nu se va schimba semnificativ decât dacă (…) dezvoltăm programele de prevenție, care pacienții, oamenii – pentru că atâta timp cât sunt sănătoși nu sunt pacienți – merg să își controleze starea de sănătate și depistare bolilor este precoce, depistarea bolilor este mult mai ușoară și asta îmbunătățește foarte mult calitatea vieții, speranța de viață și durata vieții sănătoase”, a explicat ministrul Sănătății.

Acesta a adăugat că dezvoltarea comportamentelor preventive este un proces complex, care trebuie făcut permament pentru o stare de sănătatate mult mai bună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.