Sebastian Burduja și Ligia Deca, miniștrii Cercetării, respectiv Educației, în vizită la...

Sebastian Burduja și Ligia Deca, miniștrii Cercetării, respectiv Educației, în vizită la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

„Caravana digitalizării”, proiectul despre investițiile în digitalizare prevăzute prin Planul Național de Redresare și Reziliență și cel de simplificare a procedurilor administrative pentru soluționarea cererilor cetățenilor si asigurarea accesului online la serviciile publice l-au adus la Timișoara pe Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovației și Digitalizării, pentru a se întâlni cu primarii din județ și cu conducerea administrației județene, pentru a discuta despre digitalizare, un domeniu în care există încă multe zone neacoperite și nefuncționale, dar și pentru conferința „Smart Diaspora”, care reunește „mințile strălucite ale României din țară, din diaspora”, Timișoara fiind orașul în măsură să deschidă un nou drum în domeniul tehnologiei, căci aici se află „un pol de cercetare, inovare și chiar de digitalizare, cu exemple punctuale care pot fi extinse”: două institute subordonate ministerului, centrul regional de orientare în cariera de cercetător de la Universitatea de Vest și cel mai ambițios proiect de aducere în țară a cercetătorilor români din diaspora și străini, în valoare de 183 milioane de euro, care este în etapa de evaluare a candidaturilor, cu 120 de bursieri la nivelul țării, fiecare bursă fiind în valoare de 1,4 milioane de euro. Pentru acest proiect, UVT are cinci candidați, alți doi sunt de la Politehnică, UMF Timișoara are patru candidați iar INCEMMC încă doi, care au șansa de a face muncă de cercetare în următorii trei ani.

În ce privește digitalizarea, din diferite motive, multe unități administrative nu sunt încă înrolate pe site-ul ghiseul.ro, care permite plata online a taxelor și impozitelor. Din cele 99 de unități administrative ale județului Timiș, sunt înrolate doar 37, dintre orașe doar două – Buziaș și Recaș – făcând excepție, și încă există unele piedici pentru buna funcționare a acestei proceduri. Deocamdată se eliberează online, gratuit, cazierul judiciar, iar după obținerea identității digitale – o aplicație cu care ar fi trebuit să înceapă întregul proces – și românii din diaspora vor putea plăti online taxele și impozitele din țară și nimeni nu va mai trebui să se prezinte personal la un ghișeu pentru a obține utilizatorul și parola.


Sebastian Burduja a adăugat că în prezent se face și o analiză la nivel de minister pentru a identifica sectoarele cu prea mulți angajați, promițând că se va renunța la angajații neperformanți.

Președintele CJT, Alin Nica, a ținut să adauge că în zona de vest există un deficit acut de forță de muncă, afectând atât competitivitatea cât și investițiile, și trebuie gândite măsuri pentru ca această zonă să redevină atractivă iar cei plecați, inclusiv cei cu pregătire medie, să revină în țară. O veste bună pe care a anunțat-o ar fi că la nivel național există un program de sprijinire a specializării inteligente de care va putea beneficia și pista detestare a automobilelor autonome care se dorește a fi construită la Biled iar pe de altă parte, el a criticat faptul că la trezorerie, banca ministerului Finațelor, nu există posibilitatea plății cu cardul, și o reformă este absolut necesară.

Tot astăzi a venit la Timișoara și Ligia Deca, ministrul Educației, care a avut, la rândul ei, o întâlnire cu reprezentanți ai universităților în probleme legate de învățământul superior prevăzute în legile educației, dar și cu primarii, pentru a discuta oportunitățile de finanțare din domeniul educației care țin de administrația locală, în special prin PNRR, și altele precum transportul școlar, patrimoniu sau relația dintre școală și cumunitate. Ea urmează să participe, de asemenea, la noua ediție a conferinței „Smart Diaspora” din această după-amiază și să se întâlnească cu directorii școlilor din județ. În privința violenței școlare, Ligia Deca recunoaște că aceasta a crescut și dă asigurări că se lucrează, împreună cu ministerele Familiei și de Interne la o procedură de combatere a acesteia, care să țină seama de drepturile individuale și să nu afecteze drepturile celorlalți. În opinia ministrului, prevenția e mult mai importantă decât măsurile punitive și împreună cu asociația psihologilor se lucrează la un plan în acest sens, pentru constituirea unor echipe multidisciplinare în care fiecare să-ți cunoască responsabilitățile. Cât despre legile educației, Ligia Deca susține că a ținut cont de unele nedmulțumiri și observații iar alte modificări ar putea fi făcute în timpul dezbaterii parlamentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.