Spectacolele lunii aprilie pe scenele din Timișoara

Spectacolele lunii aprilie pe scenele din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI
Leonce și Lena

Luna aprilie începe la naționalul timișorean cu spectacolul „Bros”, ultima premieră a teatrului, în sala mare, unde vor mai avea loc spectacolele „Sarea în bucate”, „Conul Leonida față cu reacțiunea”, „Durerea fantomă” și două reprezentații ale spectacolului „Hamlet”. În Sala 2 sunt programate spectacolele „Slow down/Mai încet!”, „Sunt o babă comunistă” și „Cele trei grații”, iar în Sala Studio „Uțu Strugari” vor putea fi văzute spectacolele „Amintiri din epoca de școală”, „Canicula”, „Maria din Magdala”, „Mata Hari” și „O noapte furtunoasă. Un exercițiu”.

Opereta în trei acte „Floarea din Hawaii” de Paul Abraham, după un libret de Emmerich Földes, Alfred Grünwald și Fritz Löhner-Beda este primul spectacol al operei timișorene, susținut de studenții Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara. El va fi urmat de musicalul „Scripcarul pe acoperiș”, bazat pe povestirile semnate de Sholem Aleichem, de opereta „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni și de baletul rock „Dancing Queen”, pe muzică înregistrată din repertoriul formației Queen. Spectacolul pentru copii „Hänsel și Gretel”, pe muzica lui Engelbert Humperdinck, va avea două reprezentații iar opera „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini va încheia programul acestei luni.

La teatrul maghiar, regizorul sârb Kokan Mladenović semnează regia spectacolului „Păsările”, o adaptare după îndrăgita comedie a lui Aristofan, în care doi bărbați extenuați de un război interminabil, construiesc împreună cu păsările Cetatea Cucului din Nori. După două milenii și jumătate, un alt război, diferit prin locul și modul în care se poartă dar la fel de obositor, îndeamnă la visarea unei lumi utopice și a constituit argumentul pentru alegerea acestei piese. Premiera este programată pentru data de 5 aprilie, iar cea de-a doua reprezentație, în ziua următoare. Tot în această lună vor mai avea loc spectacolele „Sora soarelui și lumina stelelor”, care readuce în actualitate lumea baladelor sau „Doctorul”, în regia lui Andrei Șerban, după piesa „Profesorul Bernhardi” de Arthur Schnitzler. În curtea fostului cinematograf Arta vor avea loc spectacolele invitat „Sub tărâmuri”, o seară literar-muzicală din creația lui Kányádi Sándor interpretată de Bogdán Zsolt și trupa Kaláka și spectacolul de dans „Pericol cu părul lung”, cu trupa GG Tánc Eger, iar la Casa Maghiară, spectacolul de improvizație „Seara în care se poate întâmpla orice”, în regia lui Kedves Emőke. Coproducțiile „Orașul paralel: Iosefin” invită spectatorii pe peronul 2 al gării de nord, pentru un spectacol unic și o experiență inedită care deschide lumi paralele și dezvăluie povești surprinzătoare ale cartierului Iosefin, iar „Orașul paralel 2: Fabric”, spectacol cu plecare de la stația vaporetto Corneliu Coposu spre centrul reformat Noul Mileniu, este o altă experiență inedită inspirată din poveștile cartierului Fabric. În luna aprilie, teatrul maghiar timișorean va fi prezent la Satu Mare, cu spectacolul „Noile haine ale împăratului”, spectacolul  „Doctorul” va fi jucat la Teatrul Național din Budapesta în cadrul Olimpiadei Teatrelor iar spectacolul „Nimic”, în regia lui Balázs Attila, va fi prezentat la teatrul Petőfi din Veszprém, o altă capitală culturală europeană a acestui an.

„Livada de vișini”, de A. Cehov, în regia lui Volker Schmidt, este spectacolul cu care teatrul german timișorean deschide luna, în 10 aprilie, spectacol care face parte din campania națională „Artiști pentru artiști” organizată de UNITER, încasările din vânzarea biletelor urmând a fi direcționate către Fondul de Solidaritate Teatrală.


Următorul spectacol va fi „Visul unei nopți de vară”, după W. Shakespeare, iar în 23 aprilie va avea loc o premieră, „Lysistrata 3.0”, după Aristofan, anticii fiind cei ale căror preocupări sunt actuale și în prezent. Dacă pentru Aristofan războiul peloponesiac purtat între Sparta și Atena pentru a deține hegemonia în lumea greacă a fost un subiect de inspirație, tema războiului și dorința de supremație mondială este actuală și în lumea contemporană iar Niky Wolcz o aduce pe scenă prin regizând piesa antică. Următoarele reprezentații ale spectacolului vor avea loc în 28 și 29 aprilie. Teatrul va găzdui și cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Școlar și de Tineret de Expresie Germană, desfășurat în colaborare cu liceul teoretic „Nikolaus Lenau” timp de patru zile spectacolele tinerilor din Croația, Germania și România urmând a fi prezentate în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. „Orașul paralel: Fabric”, cu pornire de la stația de vaporetto Corneliu Coposu spre centrul reformat Noul Mileniu va putea fi redescoperit în 25 aprilie iar luna se va încheia cu spectacolul „Leonce și Lena” de Georg Büchner. La începutul lunii, spectacolul „Tschick. De ce am furat mașina”, o adaptare scenică de Robert Koall, va fi jucat la teatrul clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Tot teatrul arădean aduce în luna aprilie în fața publicului spectacolele „Iubirea la oameni” de Dmitri Bogoslavski, recomandat publicului cu vârstă peste 16 ani, „Cerere în căsătorie” după A.P. Cehov, „Tatăl” deFlroan Zeller, două reprezentații cu spectacolul „Totul depre femei” de Miro Gavran și „Familia Tót” de Örkény István, în sala Studio a teatrului, iar în sala mare sunt programate spectacolele „Sclavi (cu final rescris)” de Maria Manolescu, „Omul cu mârțoaga” de George Ciprian, „Take Ianke și Cadîr” de Victor Ion Popa, „Școala și familia” după I.L. Caragiale și „Tartuffe” de J.B.P. Molière.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.