23 de polițiști de frontieră și un angajat Antifraudă, prinși cu șpagă...

23 de polițiști de frontieră și un angajat Antifraudă, prinși cu șpagă de DNA Timișoara UPDATE Pentru ce a cerut inspectorul Antifraudă 1.200 de euro

1
DISTRIBUIȚI

Procurorii și polițiștii de la DNA Timișoara au luat în vizor din nou corupția de la vama arădeană Nădlac. În urma informațiilor venite de la DGA, anchetatorii au introdus anul trecut un investigator sub acoperire în dosarul pe care l-au deschis. Acesta a intrat în țară în repetate rânduri cu identitatea unui cetățean moldovean.

Conform primelor informații, primul care a căzut în plasa anchetatorilor și a fost prins în flagrant în timp ce primea 2.000 de euro șpagă a fost un inspector ANAF de la Antifraudă. Acesta a fost arestat preventiv, dar ulterior instanța a decis ca acesta să stea în arest la domiciliu, apoi eliberat sub control judiciar.

Informația a fost ținută „la secret” pentru a nu-i speria pe polițiștii de frontieră de la Nădlac. În ultimele două săptămâni, 23 de agenți care activau în punctul de trecere a frontierei Nădlac II, pe autostradă, au fost puși sub acuzare pentru luare de mită. Sumele primite de aceștia erau cuprinse între 50 și 200 de euro.

Procurorul de caz a dispus cercetarea acestora în stare de libertate, sub control judiciar, însă Tribunalul Arad a hotărât în cazul mai multor inculpați acuzați că au primit șpagă că pot fi cercetați în libertate fără nicio măsură preventivă.

Vom reveni cu amănunte.

UPDATE DNA a comunicat faptul că în ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1.


În perioada mai 2022-ianuarie 2023, cei 23 de inculpați menționați mai sus, în calitate de agenți de poliție în cadrul punctelor de trecere a frontierei Nădlac I și II, în mod repetat, ar fi pretins și primit diverse sume de bani, cuprinse între 50 și 600 de euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers, fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari. În contextul menționat mai sus, la data de 12 mai 2022, unul dintre agenții de poliție, în schimbul a 100 de euro, ar fi permis ieșirea din țară a unui cetățean român, minor, fără acordul părinților sau reprezentanților legali.

2. În perioadele 10.08 – 29.10.2021 și 06 – 07.04.2023, inculpatul Matei Marius Gheorghiță, în calitate de inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, cu atribuții de control în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, ar fi pretins și primit de la o persoană suma totală de 1.200 euro pentru a-și trafica influența pe care ar fi pretins că o are asupra polițiștilor de frontieră români și maghiari și pe care ar fi promis că-i va determina să-i permită acesteia să tranziteze ilegal frontiera româno-maghiară cu obiecte care făceau parte din patrimoniul cultural național mobil (tablouri, statuete).

Comunicatul DNA mai precizează că în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.