Comorile ascunse ale Timișoarei vor fi puse din nou în lumină cu...

Comorile ascunse ale Timișoarei vor fi puse din nou în lumină cu autobuzul Flight Festival

0
DISTRIBUIȚI

Flight Festival și Universitatea de Vest din Timișoara invită publicul la o plimbare cu autobuzul supratetajat. Din 30 mai și până în 19 iunie,  toți cei care vor să vadă orașul dintr-o altă perspectivă și să îi cunoască poveștile, știute sau neștiute, vor avea ocazia să o facă.

Fșight Hidden Treasures este un proiect de intervenție culturală, care se află la intersecția dintre artă, istorie și turism. Este un proiect perfect adaptat contextului Timișoara Capitală Europeană a Culturii – un context care integrează arta în procese care țin de explorarea identități orașului, dar care încurajează și dezvoltarea economică, prin susținerea industriilor creative și a turismului.

Busul Flight Festival va deveni un simbol vizibil pe parcursul celor 3 săptămâni, un vector între mai multe stații consacrate sau mai puțin știute din oraș.

Pe lângă stațiile clasice, cu care a obișnuit călătorii de 3 ani încoace, Flight Bus va parcurge 10 microtururi – realizate de prof. dr. univ. Adriana Babeți – cu povești relevante pentru descoperirea trecutului orașului, parte din proiectul ”Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” al Universității de Vest Timișoara și al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara.

Descoperiri: Fabricat in Fabric cu 3 stații mari – Piața Traian (Casa Stefania, Sinagoga, Biserica Millenium, meserii uitate, meserii pierdute etc.), Str.


Pestalozzi (Fabrica de Bere, Fabrica de ciocolată artizanală POC Sweets),  Calea Urseni – Muzeul Apei Urseni.

Descoperiri: Cafeină pe Bega și două povești despre apă – Turbina de apă (hidrocentrala), Turnul de apă, Povestea lui Francesco Illy și primul espresso băut la Timișoara, Autostrada Bega (de la Timișoara la Rotterdam).

Descoperiri: Cum să aperi o Cetate? – Tur la pas, fără autobus, Un piroman la Castel, Cazarme și garnizoane, Bastioane cucerite de timp, Intra muros: Piața Sf. Gheorghe: ce se vede prin ochiul de sticlă.

La fiecare dintre aceste tururi organizatorii vor avea câte o surpriză pentru călători. Busul va avea opriri și în locurile unde se vor desfășura spectacoleler stradale din cadrul FLIGHT FESTIVAL, precum și opriri pentru interacțiunea cu instalațiile new media concepute de creativi timișoreni, împreună cu colegii lor europeni.

Spectacolele stradale din cadrul FLIGHT HIDDEN TREASURES sunt Carillion, un performance stradal itinerant al unor artiști italieni, care va putea fi văzut pe traseul Piața Victoriei – Piața Libertății – Piața Unirii, în zilele de 10 și 11 iunie, și  Flames of Illusion realizat în colaborare cu Clubul de Dans Sportiv Magnum Team, în 16 iulie, de la ora 22.00, în Piața Sf. Gheorhghe .

Vor fi create și 3 tururi tematice: Timișoara by Night (9 iunie, ora 21:00) – un tur de noapte prin oraș dedicat tinerilor, Discovering home (10 iunie, ora 11:00) – un tur dedicat comunității ucrainene și Kids Day on the FLIGHT BUS (1 iunie) – un tur dedicat copiilor și familiilor

Busul FLIGHT va purta însemnele programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, fiind colantat corespunzător.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.