Daniel Fenechiu: Ministerul Transporturilor este ofertant pentru PSD, dar protocolul spune clar...

Daniel Fenechiu: Ministerul Transporturilor este ofertant pentru PSD, dar protocolul spune clar că vine la PNL

0
DISTRIBUIȚI

PNL se așteaptă ca premierul Nicolae Ciucă să devină președintele Senatului, după rocada de la guvernare, declară la RFI liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu. „Ministerul Transporturilor este ofertant pentru PSD, dar protocolul spune clar că vine la PNL”, adaugă el.

„Până în momentul în care va exista o agreere a unei modificări protocolare, tot protocolul este în picioare. A declarat chiar ieri (joi – n.r.) secretarul general că nu există în momentul de față acordul PNL pentru înființarea unui nou post de vicepremier, pentru că dacă a funcționat un an și jumătate, în prima jumătate a coaliției, cu un premier și doi vicepremieri din celelalte partide care nu oferă postul de premier, probabil că din rațiuni de similaritate, lucrurile ar putea funcționa tot așa”, spune Daniel Fenechiu.

Liderul senatorilor PNL afirmă că ”în legătură cu posibilele rocade, e o discuție veche, comentăm de vreo șase luni de zile că s-ar putea să vrea PSD-ul Transporturile, să ne dea la schimb Justiția și să ne lase Fondurile Europene, sunt discuții”.

„Din punctul ăsta de vedere, nu s-a luat în PNL vreo decizie ca să agreem vreo modificare. Cu siguranță, în momentul în care discuțiile respective vor ajunge la o linie de vot, președintele partidului va veni în Biroul Politic Național al PNL, ne va prezenta care este perspectiva și în baza votului dat de Biroul Politic Național, s-ar putea eventual ajunge la vreo modificare a protocolului.


Dar așa cum am spus, în momentul de față, protocolul este în vigoare și noul Guvern, care trebuie instaurat la începutul lunii iunie se instaurează pe regulile stabilite la formarea coaliției”, adaugă Fenechiu.

Întrebat dacă în opinia sa, protocolul dintre PNL și PSD ar trebui flexibilizat, Daniel Fenechiu a răspuns: „Eu cred că noțiunea de flexibilizare nu poate fi raportată decât la anumite interese politice, pe care fiecare partid politic le poate avea, atât în Opoziție, cât și în guvernare. Da, sunt de acord că Ministerul Transporturilor este un minister ofertant, un minister care prezentând succese din infrastructură, poate puncta la capitolul imagine, însă protocolul spune clar: Ministerul Transporturilor vine la PNL. Bun, pe de altă parte, în ipoteza în care liderii coaliției ajung la un aranjament politic, că suntem în politică, care să fie considerat avantajos de formațiunile politice componente și aici mă refer în principal la PNL și PSD, atunci se pot face modificări. Deci dacă se apreciază că o modificare a structurii negociate, prin înființarea unui al treilea post de vicepremier, se discută și despre înființarea unui Minister al Afacerilor Europene, sunt multe discuții care sunt pe ordinea de zi a coaliției, unele sunt testate, fiind aruncate în spațiul public (…), deci în momentul în care se va ajunge la un moment dat la o formă agreată de liderii PNL, PSD și UDMR și se obțin voturile organelor statutare, da, se pot face și modificări”.

El nu exclude varianta ca Nicolae Ciucă să rămână în Guvern.

„Sunt argumente și pro și contra. Un argument pro ar fi acela că domnul Ciucă, cunoscând foarte bine activitatea guvernamentală, să nu uităm că a fost ministru în două guverne și prim-ministru în ultimul Guvern, deci are o activitate ministerială de vreo patru ani de zile, ar exista un anumit tip de continuitate (…). Pe de altă parte, sunt și anumite dezavantaje. Ținând cont de faptul că alternativa pe care o are domnul Ciucă este să vină președinte al Senatului, cum de altfel se așteaptă PNL, unde ar fi omul numărul doi în stat, ar putea să dedice mai mult timp prezenței în organizarea PNL, să nu uităm că la anul sunt patru rânduri de alegeri, deci sunt argumente pro și contra”, încheie Fenechiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.