Diferență de nouă miliarde de lei între ce se estima că va...

Diferență de nouă miliarde de lei între ce se estima că va încasa ANAF şi ce a încasat de fapt în primele cinci luni ale anului. Șeful ANAF a demisionat

0
DISTRIBUIȚI

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar fi înregistrat o „gaură” de aproape nouă miliarde de lei în primele cinci luni din an, adică diferenţa între cât a estimat că va încasa şi cât a încasat efectiv, scrie Ziarul Financiar.

Dacă s-ar continua tendinţa, gaura pe tot anul ar urma să fie de aproape 22 de miliarde lei.

Iniţial, guvernul a anunţat o lipsă la bugetul de stat de dimensiuni similare.

Cifrele au fost prezentate de Lucian Heiuş, fostul şef ANAF, care şi-a anunţat luni seara demisia din funcţie.

Cea mai mare gaură, de 8,5 miliarde lei, este din zona marilor contribuabili, pe care, anterior, premierul Ciucă i-a somat „să îşi plătească datoriile”. Consultanţii fiscali sunt de părere că nu poate fi vorba de faptul că marile companii nu şi-au plătit contribuţiile, ci de faptul că estimarea ANAF de la început de an a fost greşită, mai ales de la companiile din energie, care nu au mai înregistrat profiturile de anul trecut şi nu au mai plătit taxe excepţionale pe aceste profituri.

Ministerul Finanţelor a publicat execuţia bugetară la patru luni din an, care arată că veniturile nete ale guvernului din TVA, cea mai importantă taxă, s-au prăbuşit în aprilie. La trei luni din an, încasările din TVA creşteau cu 9%, o creştere oricum sub inflaţie şi creşterea consumului. În aprilie însă, încasările din TVA au fost de 7 miliarde lei, mai mici cu 14% faţă de aprilie 2022, în condiţiile în care inflaţia este în continuare de două cifre şi vânzările cu amănuntul cresc cu 5% pe volum, deci fără a lua în calcul şi inflaţia.

Președintele se declară mulțumit, dar demisionează

Președintele ANAF Lucian Heiuș a demisionat luni din funcție.


Acesta nu a spus care sunt motivele demisiei, dar spune că este mulțumit că ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare.

„Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an. Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili”, a arătat Lucian Heiuș într-un mesaj.

El susține că, în 2022, ANAF a reușit să colecteze la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să ramburseze TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde lei.

De asemenea, Lucian Heiuș arată că, în primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei.

„Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei. În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei”, a adăugat Lucian Heiuș.

„Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum și sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției”, a mai spus acesta.

Surse politice susțin că Heiuș a demisionat de la ANAF pe motiv că, la rotativă, postul de conducere de la ANAF va reveni PSD, iar el va ocupa o altă funcție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.