Două persoane au fost condamnate la moarte și executate pentru blasfemie, în...

Două persoane au fost condamnate la moarte și executate pentru blasfemie, în Iran

0
DISTRIBUIȚI

Autoritățile iraniene au anunțat spânzurarea a doi bărbați condamnați pentru blasfemie, o infracțiune rar sancționată cu moartea în Iran. Cei doi l-ar fi insultat pe Profetul Mahomed al Islamului, ar fi promovat ateismul și ar fi ars un Coran.

Cei doi bărbați executați, Yousef Mehrad și Sadrollah Fazeli Zare, au murit la închisoarea Arak din centrul Iranului. Aceștia fuseseră arestați în mai 2020, fiind acuzați că erau implicați într-un canal pe Telegram numit „Critica superstițiilor și a religiei”.

Ambii bărbați ar fi stat luni de zile în izolare și nu au putut lua legătura cu familiile lor, anunță Associated Press.

Agenția de știri Mizan a sistemului judiciar iranian a confirmat execuțiile, descriindu-i pe cei doi bărbați ca fiind cei care l-au insultat pe Profetul Mahomed al Islamului și au promovat ateismul. Mizan i-a acuzat, de asemenea, că au ars un Coran, cartea sfântă a islamului, deși nu a fost clar dacă bărbații ar fi făcut acest lucru sau dacă astfel de imagini au fost împărtășite pe canalul Telegram.

Mahmood Amiry-Moghaddam, care conduce Iran Human Rights, a denunțat execuțiile ca expunând „natura medievală” a teocrației iraniene.

„Comunitatea internațională trebuie să arate prin reacția sa că execuțiile pentru exprimarea unei opinii sunt intolerabile”, a declarat el: „Refuzul comunității internaționale de a reacționa decisiv este o undă verde pentru guvernul iranian și pentru toți cei care gândesc la fel ca el din întreaga lume”.

Nu este clar când a avut loc ultima execuție în Iran pentru blasfemie.


Alte țări din Orientul Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudită, permit, de asemenea, aplicarea pedepsei cu moartea pentru blasfemie.

Seria de execuții, inclusiv a membrilor grupurilor etnice minoritare din Iran, vine în contextul în care protestele de luni de zile față de moartea, în septembrie, a lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, după ce a fost arestată de poliția pentru moralitate a țării, s-au temperat.

Cel puțin 4 persoane acuzate de presupuse infracțiuni din timpul demonstrațiilor au fost condamnate la moarte. Protestele, la care se pare că au fost arestate peste 500 de persoane și alte 19.000 de persoane, au marcat una dintre cele mai mari provocări la adresa teocrației iraniene de la Revoluția islamică din 1979.

În 2022, Iranul a executat cel puțin 582 de persoane, în creștere de la 333 de persoane în 2021, potrivit Iran Human Rights. Cel mai recent raport al Amnesty International privind execuțiile a plasat Iranul pe locul al doilea în lume ca număr de execuții, după China, unde se crede că mii de persoane sunt executate anual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.