Expediție prin Europa, pe râuri, fluvii și mări, cu plecare din Timișoara

Expediție prin Europa, pe râuri, fluvii și mări, cu plecare din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Echipajul Circumeuropa – nume care sugerează o călătorie în jurul Europei pe calea apelor – alcătuit din Cristian Ilea, președinte Wild Watch România, inițiatorul expediției și căpitanul acesteia, jurnalistul TVR Timișoara Cosmin Jitariuc, biologul Oana Gavriliuc, proprietarul ambarcațiunii „Gaia” Valentin Bogdan și președintele West Yacht Club Doru Creț, și-a propus să pornească într-o expediție și să străbată râuri, fluvii și mări, cu opriri în peste 20 de foste și actuale capitale culturale europene, pentru a promova Timișoara în anul în care orașul deține, la rândul lui, acest titlu.

Echipajul va pleca din Timișoara sâmbătă, 27 mai, la ora 10:00, din spatele Catedralei Mitropolitane și în jurul orei 16:00 va sosi la Otelec, port pe Bega pe vremuri, unde n-a mai ancorat nici o ambarcațiune de aproape 70 de ani. Localnicii vor întâmpina echipajul cu o gustare preparată din produse locale – kürtos kalacs, socată, suc de mentă – și va prezenta noilor navigatori vechi imagini care atestă transportul de odinioară pe Bega, când Otelec eraavea u8n port în care ancorau vasele. Comuna aflată în apropierea graniței cu Serbia are, de altfel, proiecte pentru reamenajarea portului, reluarea transportului pe apă, dezvoltarea cooperării transfrontaliere și a turismului rural, care ar putea aduce numeroase beneficii comunei.

Bega a fost o importantă rută comercială încă din secolul al XVIII-lea, atât pentru transportul de mărfuri cât și pentru cel al persoanelor, care făcea legătura cu Europa centrală și apuseană,  dar a fost suspendată treptat în anii comunismului până când transportul pe apă a fost complet sistat, râul s-a colmatat și ecluzele s-au degradat.


A fost nevoie de mulți ani pentru ca mai multe proiecte de reluare a navigației pe Bega, susținute încă de la începutul anilor ʹ90, să fie luate în seamă. Portul din Otelec s-a aflat în subordinea căpităniei portului Timișoara, înființată în 1928 iar în viitorul apropiat are șansa să redevină o așezare riverană importantă, dacă Bega va redeveni o rută comercială și turistică, și va avea de câștigat și de pe urma turismului transfrontalier, practicat de tot mai mulți amatori pe pista de biciclete amenajată pe malul Begăi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.