Expoziție cu lucrările lui Szakáts Béla, la un an de la moartea...

Expoziție cu lucrările lui Szakáts Béla, la un an de la moartea artistului timișorean

0
DISTRIBUIȚI

O retrospectivă Szakáts Béla, intitulată „Dubla dimensiune”, continuă reîntâlnirea cu opera și poveștile de viață ale maeștrilor Timișoarei inițiată de Casa Artelor, la galeria Pygmalion, cea de-a treia expoziție din seria „Amintiri necesare”, având drept curator pe Endre Farkas.

Vernisajul expoziției, despre care va vorbi scriitorul Robert Șerban, va avea loc în 4 mai, la ora 18:00, și va fi cumpletat de un moment muzical cu pianistul Cári Tibor, violoncelistul Szabó Attila și violonista Carmen Păulescu.

Robert Șerban îl consideră pe Szakáts Béla unul din numele care contează foarte mult în arta timișoreană din ultima jumătate de secol, dar și ca dascăl al numeroaselor generații de elevi și studenți de la Arte, căci „și-a asumat cu seriozitate și exigență rolul de profesor, fiind dedicat celor care au vrut să învețe cum să deseneze și să modeleze. Ba chiar pe unii i-a determinat să facă asta. A fost un pedagog intransigent, creativ și perfecționist, fiindcă și-a iubit elevii și meseria. Nu altfel a fost ca artist. Întrucât n-a acceptat jumătățile de măsură, a devenit incomod. Sieși, în primul rând. Și așa a rămas până la capăt. Cum tot până la capăt a fost alături de arta sa”. Despre expoziție, Robert Șerban spune, deocamdată, că ea „conține mai multe desene pe care Szakáts Béla le-a realizat chiar în ultimii săi ani de viață, cât și câteva sculpturi. Modela mai rar – o făcea cu aceeași exemplară măiestrie și minuție, atent la detalii, cât și la întreg, la structura de rezistență internă a piesei, dar și la amprentele pe care lutul le-ar fi putut păstra –  însă desena constant și cu plăcere. (…) Sunt desene nemaiexpuse până acum, care vorbesc despre dimensiunea mai puțină știută –în fond, necunoscută pentru majoritatea iubitorilor de artă – a sculptorului Szakáts Béla: aceea de rafinat și surprinzător desenator”.

Szakáts Béla s-a născut la 19 septembrie 1938, în Odorhei. În 1962, a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca.


După absolvire, a devenit profesor de sculptură la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, activitate pe care a desfășurat-o fără întrerupere, mai bine de trei decenii. Din 1994, activitatea sa didactică s-a mutat la Facultatea de Arte din Timișoara, unde a fost  șeful catedrei de sculptură. Dincolo de activitatea de dascăl iubit și respectat de tinerii săi elevi și studenți, Szakáts Béla a fost un creator inspirat. Încă din deceniul șase, de la începuturile sale artistice, a participat cu regularitate la tabere de creație, saloane oficiale, republicane, la expoziţii personale, colective şi de grup din ţară şi din străinătate, lucrările sale de sculptură bucurându-se de apreciere ori de câte ori au ajuns în fața privitorilor. Opera sa a fost răsplătită cu numeroase premii şi aprecieri ale criticilor de artă. Szakáts Béla s-a stins din viață în iunie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.