Expoziție cu portrete ale maestrului Sergiu Celibidache, la Timișoara

Expoziție cu portrete ale maestrului Sergiu Celibidache, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

La peste un sfert de secol de când marele dirijor român Sergiu Celibidache a părăsit scena acestei lumi, îl păstrăm viu în memorie datorită incontestabilului său aport adus istoriei muzicii universale. Pianist, compozitor și dirijor, maestrul Celibidache trăia prin și pentru muzică. Acest lucru este reflectat în portretele realizate de Dumitru Popescu, cel care i-a surprins mimica maestrului în timpul concertelor pe care le-a dirijat, și care se constituie, acum, în expoziția intitulată „Transfigurări expresive”, găzduită de Filarmonica Banatul Timișoara.

Cele 20 de lucrări reprezentând chipul lui Sergiu Celibidache sunt expuse în foaierul de la parterul clădirii. Expoziția poate fi vizitată până în data de 1 iulie 2023.

Motivația creării acestor portrete este redată de însuși autorul acestora: „Pe muzica lui Ravel am executat scenografia a două producții de balet cu BOLERO-ul – muzică deja arhicunoscută, dar pe YouTube nimerind concertul Filarmonicii din München din 1971, la pupitru fiind marele dirijor Sergiu Celibidache, m-a impresionat gestica facială deosebit de expresivă, evoluând în creșcendo până la fortissimo din final. Și m-am încumetat să imortalizez aceste imagini în 20 de portrete executate în grafică colorată, pe care vi le prezint în această expoziție.” Spune Dumitru Popescu.

Scriitorul Robert Șerban îi face portretul, în cuvinte de această dată, autorului lucrărilor: „Dumitru Popescu nu e doar un portretist cu acuratețe și mâna sigură, ci și unul care știe să citească dincolo de chipul uman, care intuiește caractere și stări.


De asta portretele Domniei sale nu se datează, deși timpul trece și peste ele, și peste cei portretizați. Expoziția de la Filarmonica Banatul îl readuce în memoria noastră, prin cele 20 de portrete semnate de Dumitru Popescu, pe cel mai cunoscut dirijor român: Sergiu Celibidache. Expresiv, expansiv, posedat de muzică, histrion, profund, dirijorul e surprins de artistul vizual în diferite ipostaze, are mai multe chipuri, unul mai «al său» decât altul. Zeci de ani scenograf al Operei Române din Timișoara, domnul Popescu a creat și pentru acestă expoziție o scenografie care potențează lucrările și îl surprinde pe privitor: portretele sunt făcute pe hârtie de diferite culori și nuanțe. Și nu pentru a evita monotonia, ci pentru că, în fond, Celibidache e, paradoxal, altul și altul și altul, cum notele pe un portativ. Dacă cineva o să audă sunete și muzici la Fila, chiar și când nu e concert, să nu se îngrijoreze: e Celibidachele lui Popescu, dirijează”, a spus Robert Șerban

Dumitru Popescu este absolvent al Institutului de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti, Secţia de Scenografie, promoţia 1966. A fost scenograf la Opera Română din Timişoara (1965-2oo1), profesor de scenografie la Facultatea de Arhitectură a Institutului Politehnic din Timişoara (2001 – 2009). A montat 30 de spectacole de operă, opt de operetă, 21 de balet, cinci de teatru și două de teatru de păpuşi. A colaborat cu cu regizori precum Dumitru Gheorghiu, Ulrich Baumgartner (Viena), Jean Rânzescu, George Zaharescu, Bob Massini, Valentin Perciun, A. I. Arbore, Alexander Donath (Germania). Lucrările pot fi admirate de luni până vineri, între 10:00 – 19:00. Accesul este gratuit și se face pe ușa albă, din dreapta intrării principale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.