Filmul Pro Musica 5.0: jumătate de veac de istorie muzicală în Timișoara

Filmul Pro Musica 5.0: jumătate de veac de istorie muzicală în Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei a anunțat proiectul realizării unui film care deocamdată are titlul provizoriu „Pro Musica 5.0“, care este o docudramă dedicată legendarei trupe timișorene care a susținut primul ei concert în data de 15 ianuarie 1973 la Timișoara.

„În 18 decembrie 2015, piesa Pro Musica intitulată «Timişoara», compusă de Ilie Stepan pe versurile lui Marian Odangiu, devenea imnul oficial al urbei de pe Bega. Lansăm acum acest proiect de suflet extrem de imortant pentru noi, cu gândul că, poate, pelicula pe care o vom crea ar putea pune bazele unui viitor muzeu local al rock-ului”, a spus Ilie Sîrbu, producător general al filmului.

„Pentru mine, e o mare bucurie să mă implic în acest proiect. Într-un fel, e ca un joc în familie, pentru că pe doi dintre membri Pro Musica, Ilie Stepan şi Doru Iosif, îi ştiu de copii. E un film al prieteniei, unul sută la sută timişorean, în care, înpreună cu o echipă de profesionişti consacraţi în televiziune, dar şi cu oameni noi, tineri şi entuziaşti. Vlad Doboș e asistentul meu de regie, un bun animator de imagine care are o viziune vastă și poate să ne acopere unele lacune. Mai este și Valentin Beleiu, editor de imagine care acoperă segmentul de editare, un proces destul de elaborat și greu, unde se pune un mare efort, căci în fracțiuni de secundă ale imaginii trebuie să ia decizii importante. Mai e și Aurelian Scorobete, care va asigura trecerile între diverse secvențe și va asigura valorile de videoclip… muzicale …ale discursului cinematic. Este o experiență interesantă căci trebuie să dăm o dimensiune muzicală imaginii. Să intrăm in spiritul muzicii. Cu interviuri neutre care trebuiesc înviorate… muzicalizate, dacă vreți. Este o provocare să scoatem din spectrul oarecum monoton al documentarului …spre film. Vom avea un narator, un voice over. În principal sunt nouă personaje care de-a lungul anilor au fost prezente majoritatea timpului în grup. Și vor mai fi și mulți alții, care vor puncta importanța grupului Pro Musica… pentru ei, pentru muzica timișoreană și românească. Avem și dificultăți, în principal legate de scenografie de decoruri și costume obiecte vechi și pe această cale facem apel la cei care ne pot ajuta să găsim aceste recuzite“, a spus Gheorghe Şfaiţer, regizorul filmului.

„Este o producție independentă de fonduri de stat, avem doar sprijin privat. Nu am să vă răspund la întrebarea de ce nu am lucrat cu oficialitățile statului pentru acest proiect. Pentru că suntem în plină desfășurare a acestui meci. Acest meci numit Capitala Culturala și e bine să ne bucurm de ea. Anul viitor vom discuta și anumite motive pentru care noi am evitat niște rușini pe care alții le-au pățit. Nu depindem de nimeni și ne bucurăm că suntem ajutați de Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei. Scotocim printre mii de poze și sute de benzi de magnetofon și producții de radio și avem o problemă cu materialele video filmate de dinainte de 1989. Pe lângă cei nouă care am acoperit într-un fel sau altul plaja de 50 de ani mai apar și muzicieni care au fost cu noi. Numărul celor care au trecut prin trupa Pro Musica este 71. Adică muzicieni, graficien, textieri sau alții care au fost aproape de trupă.


Sunt convins că filmul va prezenta idealul nostru și va demonstra că munca noastră nu a fost în zadar. Noi ca formație niciodată nu am fost «pișcați» de presă. Nu am avut scandaluri. Cu toată dragostea pe care o purtăm altor confrați de-ai noștri… noi nu avem să vindem subiecte de senzație. Niciodată n-am fost certați decisiv, nu am fost la capitolul bârfe în presă. Avem doar ce am realizat în ăștia 50 de ani și prioritățile pe care le-am avut“, a subliniat Ilie Stepan, liderul formației Pro Musica.

„Deja am făcut casting pentru a recruta copii – sunt copii faţă de noi – care să personifice membri trupei ca tineri. Vom puncta, desigur, nenumăratele premiere naţionale, europene şi chiar mondiale ce se leagă de trupa noastră, singura din România al cărei concert a avut parte de 11 vizionări ale cenzurii comuniste înainte de a primi un «nu», prima formaţie rock care dă imnul oficial al unui oraş, prima din România postdecembristă care a lansat pe piaţă un disc privat, prima care a cântat după toate rigorile artei în faţa publicului din penitenciar”, a declarat Marian Odangiu, autorul scenariului peliculei.

Premiera filmului Pro Musica 5.0 este programată pentru sfârșitul acestui an iar pentru primăvara anului viitor membrii trupei pregătesc lansarea unui cvadruplu CD cu cele mai bune piese ale trupei, sub genericul de Best Of.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.