Firmă cu patroni care au „istoric” la DNA, desemnată să construiască stadionul...

Firmă cu patroni care au „istoric” la DNA, desemnată să construiască stadionul „Lego” de la Timișoara. Ce arenă nefinisată are în palmares

0
DISTRIBUIȚI
Imagine – arhivă

Primăria Timişoara a decis de luna trecută cine va construi primul stadion din oraş după Revoluţie. Autorităţile au aşteptat să expire termenul pentru contestaţii, lucru care s-a înstâmplat luni seara conform viceprimarului Cosmin Tabără, care a anunţat că firma arădeană Tehnodomus e câştigătoarea contractului în valoare de aproape 20 milioane de euro.

„Din patru societăți, toate respectabile, a fost aleasă cea mai bună ofertă raportată la preț-calitate, conform prevederilor legale: societatea Tehnodomus S.A., împreună cu firmele din subantrepriză, la o valoare a contractului de 97.002.850 lei, plus TVA. Acum trebuie să trecem efectiv la treabă: semnarea contractului în scurt timp, realizarea proiectului, avizările care trebuie făcute și execuția propriu-zisă.


Sper într-o colaborare constructivă între toți factorii care vor fi implicați, e nevoie de susținere la toate instituțiile. Să conștientizăm că suntem un oraș care nu are infrastructură sportivă, iar acum depinde exclusiv de noi să o facem! Să lucrăm împreună cu toții și să ajutam!”, a spus Tabără.

Tehnodomus este însă şi o firmă de al cărui nume se leagă o mulţime de controverse. De notorietate a rămas nefinalizarea arenei lui UTA. Noul stadion „Francisc von Neuman”, de circa 12.000 de locuri a fost construită în nu mai puţin de șapte ani, între 2014 şi 2020, şi a avut numeroase probleme. În 2019 firma şi-a încetat lucrările când șantierul era finalizat în proporție de 70%, şi o altă firmă, Drast, a finalizat stadionul de pe Mureş. Conform zf.ro Tehnodomus este deţinută de doi asociaţi români – Virgil Sorin Henţ şi Gheorghe Maxinan – în proporţii egale. Firma a realizat şi alte lucrări importante în Arad, Oradea şi Timişoara. Stadionul din Calea Buziaşului ar urma să aibă între 9.000 şi 10.000 de locuri.

Firma a mai deschis șantiere în Timișoara, dar a lucrat pentru autorităţi publice și în Arad sau Oradea.

În 2016, cei doi patroni fost trimiși în judecată de DNA, alături de mai multe persoane, într-un dosar de dare de mită. Doi ani mai târziu, Curtea de Apel București a decis ca Maxinan să fie achitat „pentru infracțiunea reținută în sarcina lui, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, și „încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților Huja Laurențiu Manuel, Zaharia Iulian și Henț Virgil Sorin, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenției prescripției speciale a răspunderii penale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.