Cea de-a V-a ediție a Bienalei Art Encounters, intitulată „My Rhino is Not a Myth. Art science fictions”, care are loc într-un an special, când Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, se va desfășura între 19 mai și 16 iulie, titlul fiind sugestiv pentru cele trei componente ale evenimentului – arta, știința și ficțiunea – în încercarea de a examina capacitatea acestora de a percepe realitatea ca pe o rețea de procese complexe. Deschiderea va avea loc între 19 și 21 mai, cu invitați speciali, discuții incitante, spectacole atractive, proiecții și evenimente artistice în spațiul public, care vor valorifica ambiția Timișoarei de a deveni un centru al transferurilor tehnologice și inovatoare.
Programul de deschidere al bienalei, care se dorește a fi cât mai atractiv, a fost prezentat de Diana Marincu, directorul artistic al Fundației Art Encounters, înființată în 2015 de antreprenorul și colecționarul de artă contemporană Ovidiu Șandor. Evenimentele se vor desfășura într-o multitudine de spații cu identități diferite, inclusiv în clădiri noi adecvate expozițiilor de artă contemporană, și ca o noutate, Sala de Marmură a Castelului Huniade, aflată în aripa consolidată a edificiului, va găzdui, după aproape 17 ani de când a fost dezafectată clădirea, unul din evenimentele bienalei.
Vor avea loc tururi ghidate cu artiștii invitați de pe întregul mapamond, o conferință despre rolul NFT-urilor în instituțiile culturale și experiențele imersive ale artei cu Auronda Scalera și Alfredo Cramerotti, performance-uri de Arantxa Etcheverria și Anca Munteanu Rimnic, „Cyclops”, concert susținut de Carlos Amorales, Enrique Arriaga și Philippe Eustachon, feat. Janiv Oron, tururi cu un tramvai populat de cunoscuta lucrare a artistului Carlos Amorales, Black Cloud, un picnic și discuții cu artiștii, întâlniri cu spațiile experimentale ale artiștilor din Timișoara – Avantpost, Balamuc, Baraka, Lapsus, Nava C2, Simultan – precum și lansarea Catalogului Bienalei Art Encounters la Librăria „La Două Bufnițe”.
Curatorul acestei ediții, artistul elvețial Adrian Notz, alături de tânărul colectiv de curatori și scriitori alcătuit din Cristina Bută, Monica Dănilă, Edith Lázár, Ann Mbuti, Cristina Stoenescu și Georgia Țidorescu, fac legături între realitățile hiper-digitale, avangarda modernistă și lumea artei contemporane, căci între explorări științifice și speculații imaginative, artiștii invitați se adâncesc în povești necunoscute, istorii alternative de anticipare. Situată între cercetarea științifică și speculație imaginativă, bienala abordează povești ale necunoscutului și dorința de schimbare, adaptare sau subminare.
Deschiderea oficială va avea loc vineri, 19 mai, la ora 16:00, programul primelor trei zile fiind următorul:
Vineri, 19 mai
16:00 – 17:00 – Deschiderea oficială a Bienalei Art Encounters 2023 (complexul ISHO)
17:00 – 18:00 – Tururi ghidate cu artiști și curatori la Fundația Art Encounters, ISHO Offices și ISHO D
18:00 – 18:30– Evenimente ale platformei complementare – AVANTPOST, Bastion
19:00 – 19:30 – Evenimente ale platformei complementare – LAPSUS
Sâmbătă, 20 mai
10:00 – 12:00 – Tururi ghidate cu artiști și curatori (Garnizoana Timișoara, opere de artă în spațiul public și Muzeul Național al Banatului / Castelul Huniade)
12:30 – 13:00 – Tururi ghidate cu artiști și curatori, Muzeul Național de Artă Timișoara
14:30 – 15:30 – Tur cu tramvaiul nr.
6 alături de Carlos Amorales, Black Cloud
15:30 – 17:00 – Conferința „Tranziții: de la contemporan la digital și înapoi” susținută de Alfredo Cramerotti și Auronda Scalera la Muzeul Național de Artă Timișoara
18:00 – 19:30 – Tururi ghidate cu artiști și curatori (STPT Multiplexity și Faber)
19:00 – Performance Arantxa Etcheverria, BABEL, la Faber
21:00 – Party de deschidere SPONTAN FEST x ART ENCOUNTERS,
Music–Art–Designers–Food, la FABER
Duminică, 21 mai
11:00 – 13:00 – Le Déjeuner sur l’herbe – Picnic cu artiști, invitați și curatori și vizitarea expoziției Expanded Nature la Uzina de apă Urseni
13:00 – 14:00 – Evenimente ale platformei complementare – BARAKA
14:30 – 15:30 – Tur cu tramvaiul nr. 6 alături de Carlos Amorales, Black Cloud
15:00 – 16:00 – Evenimente ale platformei complementare – BALAMUC
16:00 – Performance Farah Mulla, Aberrant: A Noise Performance, la STPT Multiplexity
17:00 – 18:00 – Platforma complementară NAVA C2
19:00 – Tur ghidat „după SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după”, CAZARMA U