Medicul prins cu șpagă, care avea în seif peste 150.000 euro, condamnat...

Medicul prins cu șpagă, care avea în seif peste 150.000 euro, condamnat de Tribunalul Timiș. Ce sumă a fost confiscată

0
DISTRIBUIȚI

Tribunalul Timiș a dat, astăzi, sentința în dosarul în care DNA Timișoara l-a trimis în judecată pe medicul Eugen Poșiar, șeful Secției de Medicină Internă de la Spitalul Militar, medicul Eugen Poșiar, reținut și arestat în 2018 după un flagrant.

Acesta a făcut o adevărată afacere din pensionările pe caz de boală. Ancheta a scos la iveală un adevărat sistem de fraudare a bugetului de stat. Numai la Penitenciarul de Maximă Securitate Arad s-au pensionat peste 70 de persoane, toți trecând prin același „filtru”. Sub diverse diagnostice, cei doritori să devină pensionari la 40 – 42 de ani, erau internați fictiv la spitalul militar. Asta pentru că doar în acte figurau ca internați, ei fiind acasă, dar spitalul decontând serviciile medicale la CNAS. După „internare” urma concediu medical de o lună de zile, care de asemenea era plătit, reluându-se ciclul de internări până când „bolnavul” putea să fie declarat apt limitat sau inapt și să se poată pensiona pe caz de boală. Așa s-a ajuns în situația în care angajați ai penitenciarelor, pompieri, jandarmi sau militari au ajuns să stea acasă, cu pensii care depășeau și 1.000 de euro pe lună, deși erau în deplinătatea forței de muncă. Unul dintre acești pensionari pe caz de boală și-a postat pe Facebook participările la curse de alergări pe distanțe lungi.

Poșiar a fost trimis în judecată pentru două fapte de luare de mită, alte două fapte de trafic de influenţă şi de două fapte de fals intelectual în formă continuată.


În fapt, procurorii au reţinut că, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2018, Eugen Poşiar a primit de la două persoane care doreau să se pensioneze anticipat 3.400 lei. „De asemenea, medicul a mai pretins de la aceleași persoane 300 lei și o sumă neprecizată de bani pentru a-i determina pe membrii comisiei de expertiză din cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență Timișoara să decidă pensionarea celor două persoane din motive medicale. Pentru a crea aparența că persoanele respective sufereau de afecțiuni care permiteau această modalitate de încetare a raporturilor de serviciu, medicul Poșiar Eugen Silviu și asistenta Iliuță Elena Corina au făcut mențiuni nereale în dosarul medical al celor două persoane (internări fictive, presupuse proceduri medicale, etc.)”, aratau procurorii în rechizitoriu.

Medicul a fost găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare și a fost condamnat, în urma contopirii pedepselor, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru o perioadă de patru ani și obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 120 zile. De asemenea, i s-a interzis dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a exercita profesia de medic pe o durată de patru ani, care începe să curgă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere. Instanța a dispus confiscarea extinsă a sumei de dispune confiscarea extinsă de la inculpat a sumei de 68.581,4836 euro din 156.950 de euro găsiți la percheziții, 6.480 lei, şi a celor două monede din metal prețios, în valoare de 5.200 lei. Instanța a considerat că pentru aceste sume medicul nu are justificare.

Asistenta a fost condamnată la patru luni de închisoare de suspendare sub supraveghere. Sentința nu este definitivă, putând să fie atacată în termen de 10 zile la Curtea de Apel Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.