Migranţi transportaţi prin vestul României spre Germania în condiții de iad –...

Migranţi transportaţi prin vestul României spre Germania în condiții de iad – şase oameni în doi metri pătrați. Ce sumă plăteau reţelei de călăuze

0
DISTRIBUIȚI

 

Foto: arhivă

Porcurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul IGPR şi structurile coordonate pun în aplicare 29 mandate de percheziție domiciliară în București și județele Ilfov, Argeș, Dâmbovița, Constanţa, Buzău și Braşov, în vederea destructurării unei reţele specializate în trafic de migranți. Aceştia erau aduşi în zona Timişoarei şi Aradului, din Bulgaria, şi cazaţi aici înainte de a fi transportaţi în ţările din vestul Europei.

Concomitent, pe teritoriul Germaniei, sunt efectuate percheziții domiciliare în cadrul unui dosar vizând activitatea aceluiași grup infracțional organizat. În luna aprilie 2022, pe teritoriul României a fost constituit grupul format din cetățeni români şi arabi, având ca scop comiterea infracțiunii de trafic de migranți, în vederea obținerii în mod facil a unor importante sume de bani.

Mecanismul infracţional a presupus identificarea de migranți de origine afro-asiatică care voiau să ajungă în țările din vestul Europei, în special Germania. Ulterior, transportul acestor migranți era realizat pe două segmente: migranții erau preluați din Bulgaria, trecuți ilegal prin punctele de trecere a frontierei în România și, ulterior, transportați în zona Timișoara/Arad; după care erau cazați pentru o zi, maxim două zile, pe teritoriul României, migranții erau îmbarcați în alte autovehicule, cu care erau transportați spre țările din vestul Europei, în special Germania, fiind trecuți ilegal prin punctele de trecere a frontierei în Ungaria.

Migranții erau transportați de către șoferi în dube de marfă, fiind ascunși în două modalități: în spațiul de dormit situat deasupra cabinei șoferului sau în compartimentul de marfă al dubei.


În cazul cele de-a doua modalități, membrii grupului confecționau în compartimentele de marfă locașuri speciale din lemn, creând spații mici și improprii, în care introduceau până la 27 de persoane. Locașurile respective erau apoi mascate de lăzi cu legume și fructe. Modalităţi care puneau în pericol viaţa migranţilor. Plata pentru transport a fost realizată prin intermediul sistemului Hawala, migranții plătind în jur de 5.000 de euro/persoană pentru a ajunge din România în țările de Vest, în special în Germania.

Pe parcursul urmăririi penale au fost documentate 13 transporturi care sunt cercetate de către autoritățile române. De asemenea, au fost identificate alte 2 transporturi, care sunt investigate de către autoritățile germane. La sediul central DIICOT vor fi conduse, în vederea audierii, peste 35 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

Pe parcursul urmăririi penale, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au cooperat cu autoritățile judiciare din Bulgaria, Ungaria și Germania. Activitățile au beneficiat de suportul EUROPOL, care a facilitat schimbul de informaţii. Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul IGPF, ITPF Giurgiu, Garda de Coastă, ITPF Iaşi, ITPF Timişoara, STPF Arad și ITPF Sighet. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. La acțiune participă și forțe din cadrul Jandarmeriei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.