O nouă ediție a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat, în weekend,...

O nouă ediție a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat, în weekend, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul celei de-a XVI-a ediții a Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat, desfășurate între 2 și 4 iunie, al căror motto este în acest an „Împreună în Capitala Europeană a Culturii”, Timișoara va fi gazda mai multor evenimente specifice acestor locuitori ai Banatului, urmași ai coloniștilor stabiliți aici în secolul al XVIII-lea.

Pictori germani la muzeul de artă

Muzeul de artă timișorean prezintă expoziția „Pictori germani din Banat” (Banater Deutsche Maler), organizată în colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din Banat, al cărei vernisaj va avea loc în data de 2 iunie, la ora 12:00, în sala barocă a muzeului.

Expoziția aduce pe simeze lucrări de artă aflate în colecția muzeului, începând din secolul al XVIII-lea până la jumătatea secolului trecut. Printre artiștii care semnează lucrările incluse în această expoziție se numără Franz Ferch, Emil Lenhardt, Adolf Humborg, Anselm Wagner, Oskar Szuhanek, Tiberiu Bottlik, Karoly Brocky, Johann Wälder și Ștefan Jäger, supranumit și „pictorul șvabilor”, nume sub care sunt cunoscuți etnicii germani colonizați în Banat de Habsburgi, care au lăsat o puternică amprentă asupra întregii regiuni, contribuind considerabil la istoria specifică a acesteia.


Operele de artă marchează mai multe curente artistice și înfățișează portrete și peisaje în care sunt surprinse obiceiuri și costume ale șvabilor din satele bănățene.  Expoziția va fi deschisă publicului, în Galeria L până în data de 20 iulie  şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 13:00 – 21:00.

Concerte, spectacole, dansuri, fanfare și costume șvăbești

Deschiderea Zilelor Culturale ale Germanilor din Banat va avea loc în 2 iunie, la ora 10:30, cu un concert de muzică tradițională de fanfară în Piața Unirii, iar la ora 15:00, casa Adam Müller-Guttenbrunn va găzdui un spectacol de teatru în dialect șvăbesc, urmat, la ora 17:00, de un spectacol de dansuri și fanfare la Muzeul Satului Bănățean.

Un nou spectacol va avea loc în după-amiaza celei de-a doua zile, iar de la ora 20:00, opera timișoreană va găzdui marele bal al participanților. Duminică dimineață, grupurile șvăbești în costume tradiționale vor participa la Sfânta Liturghie Pontificală de la Domul din Piața Unirii, după care vor prezenta o paradă a acestora, urmată de un cenaclu literar și un intermezzo muzical la casa Adam Müller-Guttenbrunn, de un concert la catedrala romano-catolică la ora 17:00 și de spectacolul „Leonce și Lena” la teatrul german, de la ora 19:30.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.