Bolile alergice, astmul, rinita alergică și alte afecțiuni atopice, devenite o problemă majoră de sănătate la nivel mondial în bună măsură din cauza aerului tot mai poluat ca urmare a industrializării, au determinat încheierea unul acord de parteneriat între Consiliul Județean Timiș, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Spitalul Județean de Urgență „Pius Brânzeu”, pentru realizarea unui proiect comun de interes județean, intitulat „Soluție pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților alergici la (bio-)particule”. Un asemenea proiect a devenit necesar, deoarece tendința alergiilor respiratorii este în creștere în județul Timiș. Dintre cei 13.047 pacienți identificați în perioada 2008 – 2018, 44,49% – aproape jumătate – au fost diagnosticați cu rinoconjunctivită și (sau) astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre aceștia, majoritatea erau sensibilizați la polen.
Prin acest proiect se dorește monitorizarea în timp real a calității aerului pe tip de (bio)particulă, calculul nivelului concentrației acestora și potențialul alergen, utilizând dispozitive inteligente interconectate și servicii integrate, alertarea persoanelor sensibile sau afectate în funcție de sensibilitatea la fiecare tip de (bio-)particulă, recomandând acțiuni specifice și monitorizând starea lor, monitorizarea și raportarea nivelului fenologic al plantelor alergene care emit bio-particule, în vederea alertării și informării populației cu mult înainte ca particulele să fie în atmosferă, consiliere și tratament pro activ al persoanelor sensibile sau afectate precum și monitorizarea evoluției acestora, reducând preventiv fluxul masiv pe centrele de tratament sau spitale, extinderea soluției pilot prin interconectarea la nivel național cu sisteme de alarmare și informare a populației și autorităților.
Se are în vedere identificarea zonelor cu grad mare de infestare cu plante cu potențial alergenic și trasabilitatea acestora, informarea populației, dar și consiliere și tratament al persoanelor sensibile.
O altă direcție vizează dispozitivele IOT „edge-computing” inteligente, pentru identificarea parametrilor climatici necesari în estimarea evoluției fenologice a plantelor și fungilor și perioada de eliberare a polenului, respectiv sporilor nocivi. Protocolul va permite prelucrarea datelor și predicția tendinței nivelului de polen și spori, precum și alerte și acțiuni colaterale.
Soluția propusă constituie o premieră în domeniu, prin identificarea și acțiunile țintite pe vario-tipuri de (bio-)particule, cu scopul în ameliorarea efectelor acestor asupra populației, despre care președintele CJT, Alin Nica, spune că „este un proiect de suflet, o idee pe care am avut-o acum doi ani și mă bucur ca am reușit să coagulăm principalii actori cu care am semnat un protocol de colaborare, pentru a trece la implementarea proiectului. Vorbim despre crearea unui sistem pilot, unic la nivel național, cu finanțare de la Consiliul Județean Timiș”.