„Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, o expoziție plină de istorie...

„Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, o expoziție plină de istorie locală la Muzeul Banatului

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul Național al Banatului vernisează în mansarda B2 a bastionului Theresia vineri, 12 mai, începând cu ora 18:00, expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, o expoziție inovativă și interactivă, parte a programului cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, realizată în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, care propune publicului o incursiune în istoria cartierelor Iosefin, Elisabetin, Fabric, Cetate și Giroc, vernisajul urmând a fi transmis și online.

Vor fi expuse bunuri de patrimoniu din colecțiile muzeului – cărți poștale, fotografii, sigilii, diplome de breaslă – care ilustrează viața economică, socială și culturală a celor cinci cartiere și a comunităților cultural-lingvistice, alături de fragmente de interviuri și texte literare, vizitatorii având prilejul de a cunoaște istoria cartierelor prin romanul Lianei Maria Gomboșiu care descrie lumea Valeriei Pintea din cartierul Iosefin, jurnalul de familie al Piei Brânzeu despre universul lui Netti Diel din cartierul Elisabetin, arhiva Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală înființat și coordonat de Smaranda Vultur despre destine din cartierul Fabric, prin poeziile lui Robert Șerban și a unor texte selectate de Smaranda Vultur și Roxana Rogobete despre cartierul Cetate sau despre lumile paralele din cartierul Giroc, surprinse în jurnalul Sorinei Jecza, precum și impresii și informații despre revolta din 1989.

Poveștile din spatele exponatelor sau a unor locuri din oraș vor putea fi descoperite cu ajutorul diverselor instalații care utilizează tehnologii de realitate augmentată, virtuală.


Fragmentele de interviuri și texte literare sunt folosite de profesori și studenți ai UPT pentru dezvoltarea unei aplicații web și a două aplicații mobile, puse la dispoziție prin intermediul unor mese interactive multimedia, a ochelarilor de realitate virtuală, a telefoanelor și tabletelor mobile și a display-urilor care vor permite explorarea picturilor în realitate augmentată. Aplicațiile digitale vor permite utilizatorilor să lase comentarii și să adauge propriile povești personale. Toate materialele create sunt sub licență liberă, reutilizabilă, parțial unele vor fi integrate în Biblioteca Digitală Europeană, cel mai mare portal de arhivare a memoriei culturale din Europa. Expoziția poate fi urmărită în format fizic sau digital, evenimentele vor fi transmise online și se vor organiza tururi virtuale.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”. Link-ul de aplicații pentru utilizatorii Android este https://is.gd/SjiIgv, iar pentru utilizatorii iOS, https://is.gd/y6JxeV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.