Primăria Timișoara cere despăgubiri pentru parcarea din spatele magazinului Bega. Ce sumă...

Primăria Timișoara cere despăgubiri pentru parcarea din spatele magazinului Bega. Ce sumă solicită în instanță UPDATE Replica companiei deținute de frații Cristescu

0
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a anunțat că a depus cererea de chemare în judecată a societății Bega Turism, deținută de frații Cristescu, prin care cere despăgubiri de aproape 11 milioane de lei.

Conform comunicatului municipalității, cererea are ca obiect recuperarea sumelor cuvenite pentru o perioadă de 3 ani, în care societatea a folosit fără drept terenul cu o suprafață de peste 3.271 metri pătrați, înscris în CF 438518/Timișoara. Terenul situat pe strada Carol Telbisz a fost folosit ca spațiu pentru parcare plătită, fără acordul Primăriei Municipiului Timișoara, în perioada 31 ianuarie 2020 – 31 ianuari 2023. Societatea chemată în judecată a folosit abuziv acest teren, montând bariere la căile de acces și încasând taxe pentru locurile de parcare.

„Recuperăm banii pe care orașul i-a pierdut pentru că nu am putut folosi terenul de 3.271 mp aflat în zona zero a Timișoarei. Suma cerută este de 11 milioane de lei. Pe acest teren am lansat deja licitația pentru proiectarea unei parcări multinivel, faza de elaborare a studiului de fezabilitate. Este un proiect pe care l-am bugetat în acest an și ne așteptăm să vină cu oferte cât mai multe firme serioase, cu experiență în gestionarea unor astfel de proiecte”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Prin sentința Curții de Apel Timișoara, rămasă definitivă prin Decizia 5499/16.11.2022, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a fost restabilit dreptul de proprietate al Municipiului Timișoara asupra terenului. Dreptul de administrare și exploatare a terenului pe care se află 96 de locuri de parcare, a fost transmis către SPAPP Timpark, pentru utilizare în regim de parcare publică.

Primăria Timișoara solicită instanței obligarea Societății Bega Turism SA la plata contravalorii pentru lipsa de folosință a terenului, în sumă de 10.764.861 lei. Se cere ca suma să fie actualizată cu indicele de inflație, de la data rămânerii definitive a Sentinței Civile nr.344/26.11.2020, pronunțate de Curtea de Apel Timișoara, până la data achitării efective a datoriei.

UPDATE Compania Bega Turism consideră că municipalitatea nu are motive pentru a cere despăgbuiri în acest caz, explicând motivele într-un comunicat pe care îl redăm integral mai jos:

„În urma informațiilor apărute în spațiul public referitoare la Parcarea BEGA din Timișoara, situată pe strada Carol Telbisz, nr.3, considerăm necesare o serie de precizări.


Această parcare a fost construită pentru a deservi magazinul BEGA, deschis în anul 1975, și a fost administrată în mod legal, cu bună credință, în toată perioada de la edificarea clădirii și până la predarea terenului către municipalitate, în urma pronunțării sentinței definitive la care Primăria Timișoara face referire.

Parcarea cu plată a funcționat perfect legal, de la momentul constituirii ei, în anul 2016 (moment la care se înregistra un an de la intabularea terenului, în urma obținerii Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului în discuție) și până la apariția deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, de la finele anului trecut. Mai mult, societatea BEGA Turism SA și-a exprimat, la scurt timp după momentul dobândirii Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului parcării și intabularea acestuia, dorința de a amenaja aici o parcare supraetajată, demers care a fost blocat de municipalitate.

Subiectul parcării a fost abordat ulterior în repetate rânduri, din dorința de a susține nevoile comunității și de a pune la dispoziție administrației publice locale sprijinul necesar atât în proiectare, cât și în dezvoltare, o dorință de colaborare și coordonare care nu a avut răspuns. Mai departe, parcarea a funcționat cu un sistem confortabil, care permitea nu doar vizitatorilor centrului să parcheze, fiind deseori ales și de locuitorii riverani.

Acționând cu bună credință, în momentul în care societatea BEGA Turism SA a luat act de notificarea Primăriei Timișoara cu privire la sentința definitivă și executorie a Instanței Supreme, la data de 16 ianuarie 2023, a procedat de îndată la predarea terenului reprezentând Parcarea BEGA, procesul verbal de predare / primire a terenului făcându-se cu data de 1 februarie 2023, după întrunirea tuturor etapelor birocratice necesare.

Până la data comunicatului de presă transmis luni, 29 mai 2023, de către Primăria Timișoara, societatea BEGA Turism SA nu a avut și nu are nici în continuare cunoștință de nicio notificare sau acțiune în instanță a Primăriei Timișoara cu privire la solicitarea de posibile daune legate de folosința parcării în discuție, administrația publică locală acționând, prin demersul său, contrar practicilor uzuale.

Totodată, apreciem că sumele vehiculate nu pot fi justificate în mod legal, deoarece Primăria Timișoara nu a avut niciun drept legal asupra parcării, până în momentul pronunțării hotărârii Înaltei Curți 5499 din 16.11.2022.

BEGA Turism SA urmărește cu interes evoluția situației și se poziționează cu deschidere pentru o comunicare transparentă.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.