Primarul Fritz se plânge după OUG-ul austerității: „Au ajuns să taie curentul...

Primarul Fritz se plânge după OUG-ul austerității: „Au ajuns să taie curentul pe stradă”

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Timișoarei Dominic Fritz spune că ordonanța Guvernului care prevede tăierea cheltuielilor va avea „consecințe catastrofale” pentru multe orașe și mai ales pentru Timișoara, care este în 2023 Capitală Culturală Europeană.

„Au început să discute despre tăierea pensiilor speciale și au ajuns să taie curentul pe stradă. Ordonanța de Urgență a Guvernului trecută ieri are consecințe catastrofale pentru multe orașe, dar mai ales pentru Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023. Concret, Guvernul ne impune să tăiem 10% din cheltuielile cu «bunuri și servicii» deja bugetate pentru anul 2023. Pentru Timișoara asta înseamnă peste 36 de milioane de lei”, a scris sâmbătă pe Facebook Dominic Fritz.

Conform acestuia, „bunuri și servicii” nu înseamnă pixuri și scaune pentru funcționari, ci și bani pentru iluminat public, pentru reparații drumuri, pentru finanțarea proiectelor culturale, pentru întreținerea spațiilor verzi sau factura la curățenia stradală.

„În plină capitală culturală, suntem forțați nu doar să oprim o parte din finanțările culturale, ci să tăiem din cheltuieli care fac ca vizitatorii să fie primiți într-un oraș curat și îngrijit.


Tăierile pentru toate aceste servicii publice vor fi resimțite mult mai tare decât doar cu 10%. Pentru că aproape jumătate de an a trecut deja, banii s-au cheltuit la nivelul bugetat, deci «economia» de 10% din bugetul anual trebuie făcută din sumele rămase pentru a doua jumătate: adică tăierile reale se apropie de 20%. Cât de absurd e asta în contextul unei inflații de peste 15%? Cum să dăm mai puțini bani pentru drumuri și iluminat dacă facturile de fapt au crescut?”, a mai scris primarul Timișoarei.

Aceasta susține că „niciun leu din aceste <economii> nu va acoperi gaura din bugetul de stat. Oricum putem să cheltuim doar din veniturile proprii, adică din taxele și impozitele locale și din impozitul pe veniturile muncite de timișoreni”.

„Cu această decizie am văzut un guvern ori inconștient, ori incompetent, ori iresponsabil, ori toate trei. Un guvern care crede că prostește populația cu o soluție miraculoasă care ar acoperi gaura de 20 de miliarde de la bugetul de stat, dar tot ce face este să arunce bugetele locale în haos”, a adăugat Fritz.

Executivul a aprobat, vineri, ordonanța de urgență care reduce cheltuielile bugetare.

„Am adoptat o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri a banului public. Față de forma pe care am avut-o în transparență decizională, au apărut și câteva modificări. Pe scurt – stabilirea de limite lunare de cheltuieli de către Guvern și derogarea de la aceste limite doar prin Memorandum aprobat tot de către Guvern, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și educației, interzicerea achiziționării, preluării în leasing sau a închirierii de autoturisme, mobilier și aparatură, birotică, de către autoritățile și instituțiile publice”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.