În jur de 600 de copii din Timișoara și localitățile periurbane Ghiroda, Giarmata-Vii și Dumbrăvița se vor putea bucura de proiectul „Unitate în diversitate – Basme românești și africane”, inițiat de asociația „Interakt Arts” din Sibiu, în parteneriat cu BIS Teatru și asociația culturală „Diogene” în cadrul programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023ˮ.
Proiectul este menit ca prin creațiile literare care valorifică identitatea unor popoare diverse, să-i ajute pe copii în descoperirea unor noi spații geografice, și al specificului cultural al acestora, în spiritul toleranței față de cei diferiți, dar și a unor lucruri comune general umane, parte a unui patrimoniu cultural universal, care reprezintă o punte de legătură între oameni.
Între 25 și 30 mai, copiii cu vârste între 6 și 9 ani vor putea urmări spectacolul „Povești africane“, o producție BIS Teatru Sibiu, în regia lui Bogdan Sărătean, avându-le în distribuție pe Andrada Grosu și Shama Leah, o actriță originară din Uganda.
Reprezentațiile vor avea loc după următorul program:
– 25 mai, ora 9:00 și ora 10:00 – Școala Gimnazială nr. 27, Timișoara
– 26 mai, ora 8:30 – Școala Gimnazială Dumbrăvița; ora 10:00 și ora 11:00 – Școala Gimnazială nr. 13, Timișoara
– 29 mai, ora 8:30 – Școala Gimnazială Giarmata Vii; ora 10:00 și ora 11:00 – Colegiul Bănățean, Timișoara
– 30 mai, ora 8:00 și ora 9:00 – Școala Gimnazială nr. 19, Timișoara; ora 11:30 – Școala Gimnazială Ghiroda.
Spectacolul „Povești africane” este inspirat dintr-un basm popular african, „Povestea fetiței Nsangi și a cimpanzeului flămând”, și va fi urmat de ateliere coordonate de cele două protagoniste, în care copiii vor putea afla lucruri interesante despre cultura africană și vor putea găsi asemănări cu basme românești, precum „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă sau cu alte basme europene, printre care „Scufița Roșie”, de Frații Grimm.
Totodată, copiii vor fi încurajați să imagineze propriile povești sau desene, cu specific local, având ca punct de plecare experiența dobândită ca spectatori. Într-o etapă ulterioară, pe baza creațiilor copiilor, se va plăsmui un nou basm, cu elemente din cultura română și cea africană, care va fi prezentat public la începutul următorului an școlar.