Război în Ucraina, ziua 434. Noi explozii au zguduit Kievul, la o...

Război în Ucraina, ziua 434. Noi explozii au zguduit Kievul, la o zi după ce Rusia acuza un atac cu drone asupra Kremlinului

0
DISTRIBUIȚI
Foto: arhivă

Noi explozii au fost auzite joi la Kiev și în alte orașe ucrainene, la o zi după ce Rusia a acuzat Ucraina că a efectuat un atac cu drone asupra Kremlinului. Președintele Volodimir Zelenski este în Olanda, unde urmează să aibă un discurs la Haga.

Atacuri au fost raportate și în Zaporojie și Odesa, în sud, potrivit BBC.

Atacurile aeriene au loc în momentul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să vorbească la Haga, în cadrul unei vizite neașteptate în Olanda.

El va vizita, de asemenea, Curtea Penală Internațională, care investighează presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina.

Rusia a acuzat Ucraina că a încercat să-l asasineze pe președintele Vladimir Putin, dar Zelenski a negat că țara sa a comis atacul.

Miercuri, el a declarat: „Noi nu îl atacăm pe Putin sau Moscova. Luptăm pe teritoriul nostru. Ne apărăm satele și orașele”.

Zelenski a vorbit în Finlanda, unde a făcut o vizită surpriză și s-a întâlnit cu omologul său finlandez Sauli Niinisto și cu liderii Suediei, Norvegiei, Danemarcei și Islandei.

În timpul vizitei sale în Olanda, Zelensky este așteptat să se întâlnească cu prim-ministrul olandez Mark Rutte.


Presa olandeză a declarat că cei doi vor discuta probabil despre cererile lui Zelenski pentru mai mult sprijin militar – și anume arme cu rază lungă de acțiune și avioane de luptă.

În ianuarie anul trecut, Rutte a declarat că furnizarea de avioane de luptă nu este un tabu, deși o astfel de acțiune ar fi „un pas următor foarte mare”.

În urma presupuselor atacuri cu drone, Rusia a amenințat că va riposta când și unde va considera necesar.

Miercuri, loviturile rusești asupra regiunii Herson din sudul Ucrainei au ucis 21 de persoane. Oficialii au declarat că printre victime se numără clienți ai unui supermarket și angajați ai unei companii energetice care efectuau reparații.

Iar în primele ore ale dimineții de joi, sirenele de raid aerian au răsunat în multe regiuni ucrainene. Explozii puternice au fost raportate în Kiev și Odesa.

În același timp, o dronă a lovit o rafinărie de petrol din sudul Rusiei, incendiind o parte a acesteia – cel mai recent dintr-o serie de explozii, incendii și atacuri cu drone care au avut loc în Rusia în ultimele săptămâni.

Unii comentatori au susținut că presupusul atac cu dronă asupra Kremlinului a fost condus intern și pus în scenă în mod intenționat de Rusia.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că este „extrem de improbabil ca două drone să fi putut penetra mai multe straturi de apărare aeriană și să fi detonat sau să fi fost doborâte chiar deasupra inimii Kremlinului într-un mod care a oferit imagini spectaculoase surprinse frumos de camerele de luat vederi”.

Acesta a afirmat că „Rusia a pus probabil în scenă acest atac în încercarea de a aduce războiul acasă la un public intern rus și de a crea condițiile pentru o mobilizare mai largă a societății”.

Iurii Ihnat, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat că el crede că Rusia a înscenat atacul asupra Kremlinului pentru a încerca să „arate un fel de escaladare din partea Ucrainei”.

Dar alți comentatori nu au fost de acord, spunând că Rusia nu ar avea prea mult interes să pară „slabă”, organizând un atac care face Kremlinul să pară vulnerabil.

De asemenea, ar duce la întrebări cu privire la cât de bine a fost protejat Putin și despre eficiența apărării aeriene rusești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.