Război în Ucraina, ziua 458. Rusia lansează atacuri aeriene asupra Kievului, de...

Război în Ucraina, ziua 458. Rusia lansează atacuri aeriene asupra Kievului, de ziua orașului

0
DISTRIBUIȚI

Rusia a declanșat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică un atac aerian de amploare în două valuri asupra Kievului, care a ucis cel puțin o persoană, au declarat oficialii, citați de Reuters, timp ce capitala ucraineană se pregătește să sărbătorească ziua orașului.

Sistemele de apărare aeriană au doborât cel puțin 20 de drone care se îndreptau spre Kiev, iar căderea unor resturi a ucis un bărbat de 41 de ani și a rănit o femeie de 35 de ani în oraș, a declarat primarul Vitali Klitschko.

Atacurile au avut loc în ultima duminică din luna mai, când capitala sărbătorește Ziua Kievului, aniversarea fondării oficiale în urmă cu 1.541 de ani. Ziua este marcată în mod obișnuit prin târguri stradale, concerte live și expoziții speciale la muzee – planuri pentru care au fost făcute și în acest an, dar la o scară mai mică.

„Istoria Ucrainei este un iritant de lungă durată pentru rușii nesiguri”, a declarat Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, pe canalul său Telegram.

Mai multe cartiere din Kiev, de departe cel mai mare oraș ucrainean, cu o populație de aproximativ 3 milioane de locuitori, au avut de suferit în atacurile din timpul nopții, au declarat oficialii, inclusiv cartierul istoric Pecherskyi.

Martorii au declarat pentru Reuters că, în timpul alertelor de raid aerian care au început la scurt timp după miezul nopții, mulți oameni au stat în picioare pe balcoanele lor, unii strigând împotriva președintelui rus Vladimir Putin și sloganuri de tipul „Glorie apărării aeriene”.

Cu o contraofensivă ucraineană care se profilează după 15 luni de război, Moscova a intensificat luna aceasta, după o pauză de aproape două luni, atacurile cu rachete și drone, vizând instalații militare și provizii.


Valurile de atacuri au loc acum de mai multe ori pe săptămână.

În cartierul plin de verdeață Holosiivskyi din partea de sud-vest a Kievului, resturi de drone căzute au incendiat un depozit cu trei etaje, distrugând aproximativ 1.000 de metri pătrați de structuri de construcție, a declarat primarul Klitschko.

Un incendiu a izbucnit după ce resturi de drone care au căzut au lovit o clădire nerezidențială de șapte etaje din districtul Solomyanskyi, aflat la vest de oraș. Districtul este un nod de transport feroviar și aerian foarte frecventat.

În cartierul Pecherskyi, un incendiu a izbucnit pe acoperișul unei clădiri de nouă etaje din cauza căderii unor resturi de drone, au declarat pe Telegram oficiali ai administrației militare din Kiev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.