Reșița, fostul colos industrial care poate înflori prin turism. Obiective de vizitat...

Reșița, fostul colos industrial care poate înflori prin turism. Obiective de vizitat și planuri de viitor (foto)

1
DISTRIBUIȚI
<


p>

Reșița, oraș de renume odinioară pentru uzinele St.R.G. și apoi pentru „Uzinele de Fier şi Domeniile Reşiţa”, cea mai mare societate pe acţiuni cu profil siderurgic şi metalurgic din perioada interbelică, unde se producea oţel, laminate sau locomotive cu abur, reprezentative pentru uzinele reșițene, a fost unul din marile centre industriale ale României, dar în anii post-decembriști, industria grea a rămas doar o amintire iar orașul caută alte soluții de supraviețuire. Una dintre acestea este turismul, favorizat de natura generoasă din această parte a țării, dar sunt necesare și alte amenajări, pentru ca numărul celor care aleg să viziteze orașul și împrejurimile să crească.

Trecutul industrial al orașului, în muzee

Orașul dorește să reînvie prin muzee trecutul industrial al Reșiței, unde există deja un muzeu al locomotivelor cu abur fabricate aici, cele 16 locomotive din diverse epoci fiind reprezentative pentru întreaga istorie a acestora. În ineditul muzeu în aer liber e expusă locomotiva „Resicza”, construită în anii 1872-1873, aceasta fiind prima locomotivă cu aburi construită în sud-estul Europei. Locomotiva „Hungaria 4”, prezentată în 1873 la expoziţia internaţională de la Viena şi care s-a aflat în funcţiune până în anul 1937, este şi ea o piesă rară ce poate fi admirată în muzeu.

O altă locomotivă expusă, intrată în istorie, a fost fabricată în 1936 şi a tractat Trenul Regal. La Reșița a existat și Întreprinderea Mecanică Reșița, unde se producea armament, iar din 1972, IMR/Arsenal, o filială a companiei naționale Romarm, trecută în conservare în anul 2001. Acum se dorește amenajarea unui muzeu de tehnică militară, tot în aer liber, în care să fie expuse mai ales tunuri fabricate la Reșița încă din 1852, și nu numai.

Zonă de agrement și aventură pe Dealul Golului

Pe Dealul Golului se poate ajunge din centrul orașului direct în mijlocul naturii iar  de pe spațiosul platou al acestuia, poate fi admirată o adevărată panoramă a Reșiței. Dealul este și locul pe care municipalitatea reșițeană dorește să îl valorifice prin amenajarea unei zone speciale de agrement și aventură, mai ales pentru copii și tineri.  Aceasta ar urma să includă o instalație de sanie de vară care merge pe o șină de aproximativ 1,3 kilometri, din care 279 de metri pe partea de urcare și 960 de metri la coborâre, care pornește  de la scările care duc pe Dealul Golului, iar apoi coboară, pe serpentine, pe lângă stadion, prin zona Domanului.

Tot aici ar urma să fie amenajat un parc de aventură pe piloni de aproximativ 24 de metri înălțime, cu o tiroliană paralelă cu funicularul, de la stema de pe deal până la casa de cultură, care va fi una din cele mai lungi din țară, un turn de agrement pe stâlpi legați între ei, cu diverse obstacole pe care tinerii își vor putea stabili traseul, cu o capacitate de cel puțin 90 de persoane, un traseu special amenajat pentru copii și altul pe o grindă de oțel, trei nivele de cățărare și un sistem automatic de rappel. Tot pe deal se va relua la vară festivalul „Custom”, care va dura trei zile, și la care vor participa mai multe trupe românești.

Surse foto: wikipedia.org, wikiwand.com, outdooractive.ro, banatulmontan.wordpress.com, argument.ro, infocs.ro

1 COMENTARIU

  1. Daa, sigur va inflori prin turism! Ce aberatii prezentati!
    Carasul este in top la deturnari de fonduri si coruptie.Nu au reusit sa faca nimic cu statiunile Semenic si Trei Apa iar Crivaia e vanduta afaceristilor dubiosi si vorbiti in acest articol despre turism in Resita.
    Resita fara Combinat va ramane o Anina mai mare 🙁

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.