Se deschide o expoziție de neratat la Timișoara, cu artifacte vechi de...

Se deschide o expoziție de neratat la Timișoara, cu artifacte vechi de mii de ani dintr-o cultură străveche de pe teritoriul României

0
DISTRIBUIȚI
<


p>Muzeul Național de Artă din Timișoara este, începând din data de 18 mai, gazda unei noi expoziții de înaltă ținută, intitulată „Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”, prezentă la Timișoara ca urmare a colaborării cu Complexul Muzeal Național Neamț, Academia Română – Filiala Timișoara și Universitatea Politehnică Timișoara. Vernisajul acestei expoziții temporare va avea loc în 18 mai, ora 19:00, în Sala Barocă a muzeului de artă, și va fi deschisă de acad. Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române.

Exponatele care aparțin culturii eneolitice Cucuteni reprezintă cea mai presigioasă și cea mai spectaculoasă colecție de artă preistorică din Europa și cea mai cunoscută de pe actualul teritoriu al României, parte a complexului cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolye, care a cunoscut o perioadă de înflorire de aproximativ un mileniu și jumătate, între 5000 – 3500 î.H. și a cuprins Moldova, nord-estul Munteniei și sud-estul Transilvaniei, fiind identificată, în perioada de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 150.000 de kilometri pătrați. Primele vestigii au fost descoperite încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și de atunci au fost cercetate mai multe așezări aparținând acestei culturi, altele fiind în curs de cercetare.

Cultura Cucuteni se remarcă prin admirabila ceramică pictată în două sau trei culori – alb, roșu și negru – decorată cu motive spiralate în diverse combinații și dispuse în registre de o remarcabilă simetrie și ritmicitate și formele elegante ale acesteia, dar și prin obiecte de podoabă și cult, adevărate capodopere ale artei decorative și figurative, vechi de 5.500 – 7.000 de ani.

Expoziția, care va putea fi vizitată până la 1 octombrie, aduce la Timișoara peste 200 de exponate, printre care celebrele „Hora de la Frumușica”, „Soborul Zeițelor” și „Sfânta Familie” de la Poduri sau complexele de cult de la Ghelăiești.

Surse foto: wikipedia org., cunoastelumea.ro, maecpn.muzeu-neamt.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.