Spațiul expozițional al Muzeului de Artă Arad de pe strada Gheorghe Popa de Teiuș, inaugurat în anul 1984, se redeschide în data de 10 mai, începând cu ora 18:00, după ample lucrări de renovare și modernizare cu tehnologie digitală. Cu acest prilej va fi inaugurată galeria de artă românească și vor fi vernisate două expoziții temporare, „Nașterea Luminii. Onisim Colta” și „Irina Dragomir. Roșu, Galben și Albastru”.
Galeria de artă românească, al cărei curator este muzeograful Adriana Pantazi, istoric de artă, este o premieră a muzeului și cuprinde cele mai reprezentative lucrări din secolele XIX – XX, care ilustrează începuturile picturii de șevalet, pictorii pașoptiști, întemeietorii școlii românești de arte frumoase și discipolii acestora. Sunt expuse lucrări care ilustrează curentele romantismului, realismului și neoclasicismului, cele cu influențe și interpretări impresioniste, postimpresioniste sau simboliste și pictura anilor interbelici, prezentate în segmente tematice. Publicul va avea prilejul de a admira lucrări de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, sculpturi de Dimitrie Paciurea și Romulus Ladea, aflate în colecția muzeului arădean.
Expoziția postumă „Nașterea Luminii. Onisim Colta”, o selecție de lucrări de grafică, pictură, obiecte regăsite, care reflectă principalele cicluri tematice ale creației sale precum „Lumină și materie”, „Cărți și faguri” sau „Arhetipuri și simboluri”, care evidențiază o interpretare a simbolisticii creștine și fac parte din perioada cuprinsă între anii 1985 și 2020, va fi deschisă până la sfârșitul anului. Curatoriată de muzeografii Ioan Paul Colta și Adriana Pantazi și prezentată de eseistul și publicistul timișorean Marcel Tolcea, expoziția dedicată memoriei lui Onisim Colta va fi deschisă până la sfârșitul anului. Expoziția de artă contemporană „Irina Dragomir. Roșu, Galben și Albastru” – prima expoziție Art Safari din Arad, deschisă până în 31 iulie, cuprinde lucrări care se remarcă prin elemente de cultură pop, simboluri și convenții contemporane, compoziții simetrice și contraste cromatice, în care femeile joacă un rol principal.
Într-un spațiu distinct își desfășoară activitatea membrii și invitații kinema ikon, care continuă proiectul kimæra, curatoriat de muzeograful Călin Man, cu zece lucrări realizate de tot atâția artiști, pe parcursul a doi ani, proiectul propunându-și să devină o meta-instalație digitală interactivă în care fiecare lucrare să fie funcțională atât ca parte cât și ca întreg.
Instalația combină vechile media cu cele digitale, spațiul public al orașului cu internetul lucrurilor (IoT), realitatea augmentată, imprimarea 3D, sunet și imagine generate de aplicații coordonate de un computer central.
Vernisajul muzeului va fi marcat și de un recital de arii din opere susținut de mezzo-soprana Mihaela Ișpan de la Opera Națională București și de un recial de muzică clasică interpretat de Cvartetul arădean.