Turismul gastronomic, tot mai popular. „Brunch în Banat”, proiectul care ne învață...

Turismul gastronomic, tot mai popular. „Brunch în Banat”, proiectul care ne învață tradiții locale cu ajutorul bucatelor gustoase (foto)

1
DISTRIBUIȚI

Turismul gastronomic a ajuns să fie din ce în ce mai căutat și apreciat, atât de cei care doresc o ieșire în natură în care să aibă parte și de mese gustoase, din gospodăriile țărănești, cât și de vizitatorii străini, curioși să cunoască specialități culinare locale, proaspete și sănătoase, din ce înce mai rar de găsit în sistemul alimentar industrializat în exces.

Brunch în Banat, o ofertă turistică de gastronomie bănățeană

Cei care doresc să descopere cât mai multe tradiții locale pot cunoaște cultura gastronomică bănățeană prin intermediul proiectului „Brunch în Banat”, început cu succes în urmă cu doi ani, gospodăriile care și-au deschis porțile fiind vizitate de sute de români și străini.

Micul dejun bănățean este o ofertă de turism care propune iubitorilor de mâncăruri fără aditivi sau a celor specifice anumitor localități, mai multe destinații în satele bănățene – 12 la număr – dintre care unele sunt noi, și totodată ocazia de a vizita împrejurimile acestora, multe din ele prea puțin cunoscute dar pline de farmec, de a face plimbări cu căruța sau pe jos sau de a cunoaște modul de viață al localnicilor, astfel încât turismul rural să devină din ce în ce mai atractiv.

De pe mese nu vor lipsi șoncul, părădaisa cu telemea, diverse aperitive, friptura, plăcintele de casă, dulcețurile, băuturile făcute în casă, toate după vechi rețete transmise din generație în generație, oferta culinară fiind specifică locului și anotimpului.

Destinații din primăvară până-n toamnă

O primă destinație este progrmată chiar pentru data de 20 mai, la casa Ferch din Deta, care pregătește mâncăruri șvăbești, iar în sâmbăta următoare, tanti Emilia din Coșteiu de Sus, comuna Margina, așteaptă oaspeții în gospodăria ei. În luna iunie sunt programate două deplasări, prima în 17 iunie, la Crama Agape artă&natură de la Silagiu, lângă Buziaș, iar în 24 iunie, la barajul de la Ianova. Ziua de 5 iulie va oferi amatorilor prima degustare pe apă, chiar la Timișoara, pe vaporul „Pelican”, iar în 15 iulie, este propus un mic dejun la stâna de pe Lunca Pogănișului, la Nițchidorf. În 5 august, casa profesorului Martinescu din Pietroasa este prima destinație a lunii, iar o săptămână mai târziu, „gregina” luʹ buna Gegi și bunuʹ Ion din satul Duboz, comuna Nițchidorf, va fi locul de primire al oaspeților.

Septembrie, când începe culesul roadelor, este o lună plină, cu mese îmbelșugate în fiecare sfârșit de săptămână. Programul începe la Muzeul Satului din Sintești, comuna Margina, continuă la o casă din satul Jurești, comuna Bârna, în Curtea Culorilor din Sârbova, unde influența italiană aduce pe meleagurile bănățene renumita și sănătoasa bucătărie mediteraneană și se încheie la Casa Speranța din Poieni, în ultima sâmbătă a lunii. Toate mâncărurile sunt pregătite de gospodine în casele lor, care își răsfață vizitatorii și cu cele mai frumoase povești ale oamenilor și ale locurilor. Mai multe detalii despre aceste atractive drumeții se pot găsi pe Banat Brunch | Facebook.


Multe din aceste destinații sunt locuri pitorești, în care se regăsește autentica atmosferă bănățeană a satelor de munte sau de câmpie, cu tradițiile și cultura lor specifică.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.