Volum care pune în lumină arta timișoreană din ultimele decenii, lansat de...

Volum care pune în lumină arta timișoreană din ultimele decenii, lansat de fundația Triade

0
DISTRIBUIȚI

Volumul „Retroviziuni. Lucrări timpurii / Retrovisions. Early Works (1975 – 2000)”, semnat de  Iosif Király, va fi lansat de fundația Interart Triade în data de 1 iunie, ora 17:00, în cadrul expoziției de fotografie „Focul” din galeria Jecza Projects de pe Calea Martirilor.

Volumul, un studiu monografic apărut la Editura Fundaţiei Interart Triade în anul 2020, oferă o amplă perspectivă asupra unui context istoric ce a făcut posibile manifestările pe care Iosif  Király le-a abordat, și plasează creația sa artistică din acea perioadă în contextul particularităților epocii și a interesului personalităților culturale pentru experiment și înțelegere a diferitelor straturi ce compun o situație istorică aparte, într-un oraș în care avangarda artistică a avut posibilitatea de a se manifesta într-un mod remarcabil.


Cartea acoperă o perioadă importantă pentru zona de experiment din arta românească și pune accentul pe rețeaua de „vase comunicante” existente în cultura timișoreană din acei ani. Alături de autor, vor participa Ruxandra Demetrescu și Ileana Pintilie, semnatare ale textelor din carte.

Fundația Triade patronează, din 5 iunie, și proiectul expozițional „Scânteieri în întuneric” de la Cazarma U, curatoriat de Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher în cadrul expozițiilor „după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după”,  aducând la Timișoara noi artiști din Ucraina: Maria Leonenko, Anna Potyomkina și Oksana Pohrbennyk-Tishenko, care oferă artiștilor în rezidență ocazia de a transforma spațiul Cazarmei într-un „decor sculptural, un proces performativ sau un atelier semi-public”, toate intervențiile pornind de la starea de ruină a clădirii, pentru a lega ideea de degradare a spațiului de aceea a revitalizării prin artă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.