Angajații din învățătâmânt, în a 12-a zi de grevă. Manifestație de amploare...

Angajații din învățătâmânt, în a 12-a zi de grevă. Manifestație de amploare la București

0
DISTRIBUIȚI

Memorandumul care cuprinde „principii generale în vederea îmbunătățirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic”, o enumerare laudativă pe patru pagini a măsurilor ineficiente luate de guvern în acest sens, urmate, pe încă o pagină, de promisiuni generale pentru cadrele didactice din învățământ ocolește, la fel ca ordonanța de urgență, solicitările greviștilor, și este considerat „apă de ploaie” de aceștia, la fel ca „valoarea și onoarea cuvântului” invocată de șefii principalelor partide aflate la guvernare și de jenantul ministru al Educației, care se cred eternizați în funcțiile pe care le ocupă și sunt singurii care își închipuie că reprezintă o autoritate morală.

După șirul de promisiuni care n-au avut efectul scontat, Ligia Deca, o prezență jenantă pe fotoliul ministerial ocupat odinioară de Spiru Haret, cel care, într-un interval de zece ani, a modernizat din temelii învățământului românesc,  jonglează cu ordine de ministru prin care face și desface calendare și stabilește din pixul ministerial cum s-ar putea încheia anul școlar peste capul profesorilor greviști iar guvernul – devenit un fel de cabinet prezidențial – e surd la ceririle concrete ale dascălilor și mizează pe șantaj și pe epuizarea resurselor financiare ale greviștilor, căci invocarea lipsei fondurilor nu e credibilă și acceptată atâta vreme cât ele sunt disponibile pentru camarila politică.

Răspunsul greviștilor este un nou protest de amploare, la care participă astăzi în jur de 20.000 de cadre didactice din întreaga țară, după ce zilele trecute s-a putut constata o radicalizare a protestelor. Peste o mie de profesori care au protestat ieri la Arad, susținuți de elevi, spun că „nu există cale de întoarcere” și s-au arătat  deciși să nu renunțe la grevă până nu obțin o salarizare decentă și finanțare pentru buna desfășurarea a procesului de învățământ. Ei au acuzat guvernul de incompetență, cerând demisia acestuia și a lui Klaus Iohannis, al cărui comportament de autocrat nu a făcut decât să-i irite și mai mult pe foștii săi colegi.

Nemulțumirile din sistemul sanitar au ajuns și ele în spațiul public, membri ai sindicatului „Solidaritatea sanitară” ieșind deja în stradă pentru a cere soluționarea problemelor cu care se confruntă în primul rând personalul auxiliar sanitar – infirmiere, îngrijitoare, brancardieri – cei mai afectați de disfuncționalitățile legii salarizării. O ordonanță de guvern care prevede creșterea salariilor cu un procent nesemnificativ nu-i mulțumește și amenință cu demisia, deși sistemul sanitar se confruntă cu un deficit de personal de 45%. Nemulțumirile polițiștilor și ale magistraților amplifică criza socială, nemulțumirile lor fiind legate de potențiala recalculare a pensiilor speciale și de creșterea vârstei de pensionare.

UPDATE „Uite că îndrăznim”

În timp ce mii de profesori din toată țara protestau în fața palatului Victoria, liderii sindicali au avut o nouă rundă de discuții cu guvernanții, dar după mai bine de două ore și jumătate, executivul, evident culpabil de construirea unui buget care nu a ținut seama de prioritățile contribuabililor, se ține pe poziții și spune că nu poate acorda creșterile salariale solicitate, ci doar o creștere de 45% în loc de 40% de la 1 ianuarie, și o primă anuală de 1.500 de lei din fonduri europene, până în 2027.

Încă înainte de terminarea discuțiilor, profesorii au pornit spre palatul Cotroceni, aflând din surse că fostul lor coleg care și-a blocat catedra de fizică de la Sibiu, Klaus Werner Iohannis, într-un nou gest de supremă aroganță, nu se află la locul de muncă, ci la vila de protocol de la Neptun.


„E o lipsă de respect, poporul nu există, a uitat de unde a plecat” spun profesorii, revoltați. „Ne sapă groapa, ne înfometează!” Chiar dacă s-a depășit ora convenită pentru protest, profesorii au continuat să vocifereze în fața președinției, deși sediul rămăsese pustiu după terminarea programului de lucru. Surse guvernamentale susțin că Nicolae Ciucă a decis să demisioneze luni din funcția de premier, indiferent dacă greva va lua sfârșit sau nu, dar în următoarele două zile are tot timpul pentru a se răzgândi din nou.

La rândul ei, Ligia Deca face un nou tur de forță și pregătește alte acte normative fără precedent, care vizează echivalarea probelor orale de la examenul de bacalaureat cu media notelor din liceu la materiile respective, și pentru susținerea examenului de titularizare a profesorilor, fără inspecția la clasă, doar cu proba scrisă. Liderii de sindicat au anunțat că vor transmite greviștilor rezultatele discuțiilor de la guvern, urmând ca aceștia să decidă dacă vor continua sau nu greva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.