Sfârșitul acestei săptămâni aduce la Muzeul Satului Bănățean cea de-a IV-a ediție a spectacolelor și evenimentelor culturale „Anotimpurile Satului Românesc”, care doresc să facă mult mai cunoscute tradițiile populare românești în rândul publicului larg și mai cu seamă al tinerilor, care au pierdut legătura cu lumea ancestrală a satului, prin punerea în valoare a unor vechi ritualuri și obiceiuri.
Programul va începe sâmbătă, 24 iunie, la ora 16:00, sub cortul mare instalat în zona muzeului viu, va avea loc o proiecție video „Rudăria – Măsuratul Oilor și Ținutul morilor de Apă” și o expoziție de fotografii făcute în luna mai la măsuratul oilor din localitatea cărășană, și de la aceeași oră, sub cortul de pe Aleea Etniilor, va fi prezentată expoziția culinară tradițională și demonstrația de olărit „Oale și cigăi pentru sarme”, cu meșterul popular Alin Andraș din satul Zorani. De la ora 21:30, va avea loc spectacolul „Șoapta Sânzienelor”, chiar în ziua Nașterii Sf. Proroc Ioan Botezătorul, când sunt sărbătorite și aceste frumoase zâne bune din mitologia românească, care trăiesc în păduri sau pe câmpii și dau puteri magice florilor în preajma acestei zile, transformându-le în plante de leac.
Se spune că în noaptea de Sânziene se deschid și porțile cerului și pământenii pot lua legătura cu lumea de dincolo, iar spre dimineață, pe casele în care stau fete de măritat se aruncă cununițe din flori de Sânziene. Multe alte obiceiuri legate de această sărbătoare se păstrează în unele zone ale țării. Spectacolul reunește interpreți vocali și instrumentiști, balerini și actori, printre protagoniști numărându-se Imre Beatrix Leila, Antoniu Marc, Ileana Horhoianu, trupa de balet Alina Mihai și ansamblul Voitegeana.
În următoarea zi, de la ora 12:00, sub genericul „Spații și sunete”, cei interesați sunt invitați în sala expozițională pavilionară la o conferință și o lansare de carte, „Instrumente tradiționale românești”, urmată de atelierul demonstrativ și creativ cu aceeași temă, iar în 26 iunie, de la ora 20:00, va avea loc un concert tematic, „Ce te legeni codrule?”, care dorește să evidențieze confluențele în spațiul multicultural, cu artiștii Hadar Babenco Ildiko Antonia, Imre Beatrix Leila, Alina Pandici, Antoniu Marc, Aida Marc, Angela Balici, Nicoleta Simian și Roana Iancu.