Artistul american Thundercat a strălucit în prima seară a festivalului JazzX de...

Artistul american Thundercat a strălucit în prima seară a festivalului JazzX de la Timișoara (video)

0
DISTRIBUIȚI

Ediția din acest an a festivalului JAZZx a debutat miercuri seara în Piața Libertății din Timișoara. Prima reprezentație a serii a fost realizată de Acetobă feat. Arcuș. Proiectul inițiat de Radu Pieloiu (care este și tobarul grupului Subcarpați) a avut parte de aplauzele asistenței, iar muzicianul timișorean a purtat un tricou inscripționat cu „Cred că sunt extraterestru“, cealaltă formație din familia Subcarpați în care acesta este tobar.

Britanicii de la Mammal Hands au continuat seara cu un recital care a inclus și o serie de piese din cel mai recent album al lor Gift from the trees, material sonor care a fost nominalizat printre cele mai bune apariții discografice ale anului de către cei de la Guardian.

Cea mai așteptată apariție a primei seri a fost cea a lui Stephen Lee Bruner. Americanul cunoscut sub numele de Thundercat și-a început „nebunia“ exact la ora prevăzută. După un start care a cuprins o veritabilă demonstrație de virtuozitate ce a inclus și piesa „How Sway“, artistul american a atacat și câteva piese cunoscute ca Existential Dread, Tron Song sau Dragonball Durag, iar înaintea piesei sale „I love Louis Cole“ a mărturisit publicului din Timișoara că în opinia sa artistul Louis Cole este unul din cei mai talentați muzicieni de pe planetă. Dealtfel, pe parcursul concertului său Thundercat a dialogat destul de mult cu publicul în special pe tema jocurilor video și a povestit ptintre altele că a venit în Timișoara cu autobuzul direct din Marea Britanie și că …n-a avut Internet în această călătorie. În spatele scenei din Piața Libertății, pe lângă autobuzul cu pricina a fost parcat și TIR-ul cu echipamente sonore pe care artistul le-a adus direct de la prestația sa din cadrul celebrului festival britanic Glastonbury, unde acesta a cântat duminica trecută în aceeași zi cu reprezentațiile susținute de Elton John sau Blondie. Cu câteva minute înainte de mizeul nopții, artistul a cântat și celebrul „Them Changes“, iar pentru bis Thundercat a ales să interpreteze cel mai nou single al său „No More Lies“, care a fost realizat alături de australienii de la Tame Impala.

Alături de Thundercat s-au aflat tobarul Justin Brown și clăparul Dennis Hamm. Publicul din Timișoara a avut ocazia să se convingă pe viu de motivele pentru care americanul Justin Brown este considerat unul dintre cei mai versatili toboșari ai vremurilor noastre. Muzicianul care a evoluat de-a lungul anilor cu Esperanza Spalding, Off! (o trupă americană de hardcore punk) Avishai Cohen sau Flying Lotus este o voce de frunte în noua generație de bateriști care onorează tradițiile jazz și blues pe care le îmbină cu un aer proaspăt de soul, hip hop și rock. Prestația sa din Timișoara a fost una spectaculoasă și a demonstrat că genurile muzicale nu au granițe. Nici celălalt protagonist al scenei, clăparul Dennis Hamm n-a fost mai prejos și a colorat seara cu armonii mirabolante datorate și instrumentelor speciale pe care le folosește (printre care se numără keyboradul Nonlinear Labs C15, pianul Fender Rhodes Mark II sau sintetizatorul Yamaha Motif XF7 ). Pe parcursul prezenței sale din Timișoara Thundercat s-a fotografiat cu câțiva fani norocoși în cursul unei plimbări pe care acesta a făcut-o pe străzile orașului nostru și și-a cumpărat o cănmașă de ie dintr-un magazin.

Tot în această perioadă la Timișoara se desfășoară și Strada Fără Nume, un proiect inovator care promovează cercetarea artistică, dezvoltarea abilităților și comunitatea artistică.


În cadrul acestor acțiuni au loc ateliere educaționale interdisciplinare, Școala de Vară de Jazz, cu cinci tutori din Marea Britanie, matserclass-uri și jam sessions-uri, dar și repetiții cu public.

Festivalul JazzX continuă la Timișoara până duminică 2 iulie cu concerte susținute de Andrei Petrache Trio, Mörk, BEN L’Oncle Soul, VanDerCris, Tigran Hamasyan, Shakti, Luiza Zan Quintet, The Comet is Coming, Ezra Collective, Blue Noise, Bilal și Ibeyi, iar intrarea la toate evenimentele este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.