Legea privind pensiile speciale, adoptată de Senat. Proiectul a fost criticat de...

Legea privind pensiile speciale, adoptată de Senat. Proiectul a fost criticat de opoziție

0
DISTRIBUIȚI

Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile speciale. „Nu faceți decât să salvați pensiile speciale”, afirmă senatorul USR Irineu Darău.

„Cu 91 de voturi pentru, 19 împotrivă și o abținere, legea a fopst adoptată”, a anunțat președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Legea a fost criticată de reprezentanții USR.

„Nu puteți fugi de adevăr. Grupul USR a votat asumat împotriva acestei legi. Nu faceți decât să salvați pensiile speciale. Nu ați tăiat nicio pensie specială. Nu treceți niicio pensie specială pe contributivitate. Nu ați făcut nicio reformă reală în sistemul de pensii. Nu ați redus aproape nicio cheltuială cu pensiile speciale. Nu ați respectat jalonul. Ca să fie și mai clar – nici peste 20 de ani pensionarii speciali nu se vor pensiona tot la 65 de ani, așa cum e sistemul public, nici peste 20 de ani pensiile speciale nu se vor calcula pe baza veniturilor din cariera de 35 de ani”, a spus Irineu Darău.

Deputații au votat, luni, proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

„Astăzi e un moment important. Pentru prima dată în 34 de ani Parlamentul României abrogă pernsiile speciale ale parlamentarilor și la două ore distanță impozitează, elimină pensii pentru mai toate categoriile profesionale din România. E adevărat că e o încercare complicată să respecți decizii CCR, mai multe, și să reușești să impozitezi și să elimini pensii speciale”, a spus în timpul dezbaterilor Alfred Simonis.

„Au introdus excepții pentru speciali”

Comisia de muncă din Camera Deputaților a introdus noi excepții la interdicția pensiei cu salariul.


„Ciucă va putea păstra pensia specială și salariul, Academia Română nu va avea nici o problemă și tocmai au băgat acum excepții și pentru BNR, ANRE, ANCOM”, a afirmat Oana Țoiu (USR).

„Alertă. Au introdus acum excepții pentru speciali de la interdicția cumului pensiei cu salariul și este la votul final în plenul Camerei Deputaților în câteva minute. Ce înseamnă asta? Că dacă o doamnă îngrjitoare de la grădniță de exemplu va vrea să continue să îngrijească copiii mici și la pensie va trebui să aleagă între pensia de aproximativ 1300 de lei și salariul de 1900 de lei net și va putea primi doar una din cele două surse de venit, dar Ciucă va putea păstra pensia specială și salariul, Academia Română nu va avea nici o problemă și tocmai au băgat acum excepții și pentru BNR, ANRE, ANCOM, locurile unde salarii de 11.000 de euro lunar se cumulează cu pensii adesea speciale. Și ei au obținut astăzi cu câteva telefoane excepție specială pentru speciali”, a scris pe Facebook deputatul USR Oana Țoiu.

Ea afirmă că USR cere interdicția cumulului pensiei specialie cu salariul la stat.

„Avem nevoie de reguli, dar de unele corecte unde nu există unii cărora li se aplică și o clasă de speciali în afara regulilor chiar prin lege. Noi, USR, am propus o regulă corectă care s-ar aplica cu un principiu fără excepții la excepții și ar păstra dreptul la muncă și la pensie pentru cei care au contribuit toată viața și acum au nevoie sau au decis să continue să muncească: interdicția pensiei specialie cu salariul la stat”, a încheiat Țoiu.

Pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Camerei Deputaților figurează și proiectul de lege care prevede interdicția cumulului pensiei cu salariul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.