Lucrări ale artiștilor din grupul Noima, într-o expoziție în Mexic

Lucrări ale artiștilor din grupul Noima, într-o expoziție în Mexic

0
DISTRIBUIȚI

Casa Europa din cel mai artistic oraș mexican, San Miguel de Allende, inaugurează în 15 iunie, la ora 18:00, expoziția grupului Noima, intitulată „Organism viu/expoziție vie”, care prezintă lucrări de pictură, foto și video și își propune să creeze imaginea unui grup de artiști care, deși rămân personalități individuale inconfundabile, reușesc să funcționeze ca un organism artistic unitar și viu.

În lucrările expuse, publicul va putea vedea evoluția grupului de la înființarea sa, iar în 16 iunie, patru din cei cinci membri ai acestuia – Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu – vor propune publicului amator sau specializat patru demonstrații tematice. În timpul prezenței lor în San Miguel de Allende, artiștii vor realiza pe viu, în spații publice, lucrări de pictură care se vor adăuga treptat și organic la conceptul inițial al expoziției.

În timpul expoziției va fi proiectat și documentarul „NOIMA-Work in progress”, care dezvăluie grupul într-o descriere amplă, prin interviuri cu scriitorul și curatorul american Alan Jones, istoricul de artă și curatorul Ileana Pintilie, pictorul Constantin Flondor, curatorul austriac Denise Parizek şi Ovidiu Bădescu de la  Galleria 28.

În 23 iunie, în cadrul expoziției, va avea loc și concertul de muzică clasică românească „Mari maeștri ai muzicii românești”, cu pianista cu origini românești Lidia Guerberof-Hahn, care va fi totodată o o reinaugurare a expoziției și o completare a imaginii despre cultura română.

Grupul Noima, înființat în urmă cu două decenii de artiștii Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu, explorează atât tehnicile tradiționale ale picturii – cu predilecție cea în plein air – cât și medii moderne (foto și video) și formule contemporane de expresie artistică (happening, performance ).


De la înființare, Noima a organizat și participat la peste 60 de evenimente artistice, în 13 țări din Europa, „Organism viu / Expoziție vie” din San Miguel de Allende fiind prima prezență a grupului pe continentul american. Expoziția, organizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, a ambasadei României în Mexic, a fundației Casa Europa și a primăriei din San Miguel de Allende, va fi deschisă până în 15 iulie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.