Ministrul Educației: Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest...

Ministrul Educației: Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții

0
DISTRIBUIȚI

„Rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții”, a spus astăzi ministrul Educației, Ligia Deca. Ea face apel la profesori să se întoarcă la catedre de săptămâna viitoare pentru ca toți elevii să-și poată susține examenele de final de gimnaziu sau de liceu. Vă reamintim că sindicaliștii din Educație au anunțat ieri că greva va continua și marți.

„Până acum am reușit să ținem sub control calendarul examenul naționale. Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie, iar perioada de înscriere la bac tot până pe 9 iunie. Evaluarea națională începe pe 19 iunie. E foarte important, pentru a putea rămâne în acest calendar, să ne întoarcem cu toții în sălile de clasă săptămâna viitoare.


În contextul în care acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungirea perioadei de închidere a situației scolare și reprogramnări ale examenelor naționale. Având în vedere importanța ca toți elevii să-și poată susține examenele de final de gimnaziu sau de liceu, rugăm cadrele didactice să ne ajute să putem finaliza acest an în bune condiții”, spune Ligia Deca.

Ea precizează că numărul elevilor de clasa a 8-a este de aproximativ 183.000, miar al celor care termină liceul este de circa 142.000.

„Pentru aceste sute de mii de elevi avem nevoie să ne întoarcem la școală”, adaugă Deca.

„La propunerea reprezentanților sindicatelor, porin OUG 53/2023, garantăm o creștere de 1000 de lei brut pe lună pentru personalul didactic și didactic auxiliar și de 400 de lei pentru personalul nedidactic. Ca mesaj – toate salariile de bază cresc, niciun salariu nu scade. (…) Tot în cursul zilei de ieri au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ, care a fost unul favorabil. De asemenea, nu există nicăieri sintagma neconstituțională. (…) O altă informație falsă care s-a propagat în spațiul public exte aceea că salariile vor scădea. (…) Asta se va resimți în venitul net. Mai mult, sporurile se aplică pe această bază mărită”, explică ministrul Educației.

Ea a prezentat sporurile personalului din Educație, printre care gradația de merit, învățământ special, spor pentru dirigenție, spor pentru învățământ simultan, indemnizația pentru zonele izolate și spor de suprasolicitare neuroprihică.

„E important să nu vorbim doar de veniturile de bază. Ca o informație suplimentară, salariul mediul din Educație crește până spre 8.500 de lei brut. Acest salariu e în acest moment mai mare decât salariul mediu brut”, mai spune Deca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.