Profesorii continuă greva, Guvernul face memorandumuri. Ce garanții oferă

Profesorii continuă greva, Guvernul face memorandumuri. Ce garanții oferă

0
DISTRIBUIȚI

Profesorii greviști au refuzat să accepte ordonanța de urgență a guvernului, dată fără acceptul lor, au ignorat avertismentele amenințătoare ale lui Klaus Iohannis și „îndrăznesc” să continue greva până când revendicările lor vor fi soluționate.

Liderul federației sindicale „Spiru Haret” din Timiș, Virgil Popescu, a reiterat revendicările greviștilor, precizând: „salariile debutanților să fie plătite de la 1 ianuarie 2024, așa cum s-a promis în decembrie anul trecut, ne-am săturat să fim bătaie de joc, să fim luați în râs. Guvernul ar trebui să elaboreze un act juridic oficial care să garanteze revendicările noastre, majorarea salarială să se facă într-o singură tranșă iar sistemul de învățământ să fie pus pe niște baze serioase”.

Ligia Deca raportează: „dovadă de încredere” în guvern

După zilele libere de la începutul acestei luni, în care guvernul a tăcut mâlc, Ligia Deca, propulsată la ministerul Educației de Klaus Iohannis din rațiuni greu de înțeles și de acceptat, a avut o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor și ai părinților, dar nu pentru a găsi o cale de ieșire din criza fără precedent în care se află învățământul românesc, confruntat cu dificultăți majore, și care, colateral, afectează sute de mii de oameni, ci pentru a stabili modul de încheiere a mediilor și un nou calendar al examenelor.

În loc să se arate preocupată de cauzele nemulțumirilor profunde din sistem și să propună soluții concrete pentru un proces de reală reformă în sistemul educațional, Ligia Deca a găsit de cuviință să anunțe, negustorește, că numărul greviștilor a scăzut la 52,8%, din care 59,4% sunt profesori, și a interpretat această scădere a numărului greviștilor drept „o dovadă de încredere” în promisiunile guvernului, deși tocmai lipsa de credibilitate a acestuia este principala cauză a continuării protestelor. De altfel, riposta sindicatelor nu s-a lăsat așteptată, acestea precizând că raportarea făcută de Deca a avut în vedere numărul total al angajaților din învățământ, în timp ce 86,93% dintre angajații care au declanșat protestul, continuă greva.

Poziția inflexibilă a guvernului e susținută și de activiști de partid propulsați în parlament, cei mai mulți parveniți cu studii îndoielnice, dresați să vorbească și să voteze după cum decide partidul. Mulți s-au întrecut în declarații propagandistice menite să compromită profesorii, care ar fi incapabili să ia decizii singuri și sunt manipulați de „instigatori” pentru continuarea protestelor, adăugând astfel o nouă insultă la adresa celor pe care-i tratează de ani de zile cu infinită aroganță și tupeu.

Școală fără profesori

Ligia Deca sfidează în continuare revlta profesorilor și singura ei preocupare este aceea de a găsi „adaptări” aiuritoare pentru încheierea anului școlar și susținerea examenelor, într-o demonstrație menită parcă să demonstreze că educația se poate face și fără profesori: modificarea regulamentului de funcționare a învățământului preuniversitar, astfel încât mediile să poată fi încheiate doar cu două note, iar situația școlară să se încheie fără să fie validată de consiliul profesoral.

Pentru elevii de clasa a XII-a aflați în situație de corigență, Deca propune o notă în plus pentru „remedierea” acestei situații, iar probele de competență de la bacalaureat ar urma să fie echivalate cu notele din timpul liceului.

În vreme ce în multe orașe din țară protestele continuă, sindicatele au cerut ca astăzi negocierile să fie reluate.


„Greva se încheie în momentul în care guvernul vine cu o ofertă acceptabilă” a precizat în această dimineață Marius Nistor, liderul federațiilor sindicale „Spiru Haret”. Până acum, guvernul a mimat mai degrabă negocierile, sperând că greva va lua sfârșit pe măsură ce se apropie examenele, dar sindicaliștii pun deja problema amânării acestora și se preconizează un nou protest de amploare la sfârșitul acestei săptămâni.

În cazul în care guvernul e incapabil să rezolve revendicările personalului din învățământ dar găsește mereu soluții și bani pentru clientele politică și firmele de partid, pentru cheltuieli extravagante și inutile, mai are o singură soluție de onoare: să-și prezinte demisia.

Memorandum pentru majorările salariale

De cealaltă parte, Guvernul a anunțat astăzi că va adopta un Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării.

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, în urma discuției telefonice purtate cu reprezentanții sindicatelor din sistemul de învățământ. Memorandumul va fi adoptat în ședința Executivului de mâine, 8 iunie 2023, și va fi publicat în Monitorul Oficial al României, pentru a consolida garanțiile guvernamentale privind prioritizarea Educației în viitoarea grilă de salarizare și utilizarea ca sistem de referință a salariului mediu brut pe economie pentru salariul debutantului/asistentului universitar. Garanțiile guvernamentale incluse în Memorandum sunt asumate și la nivelul Coaliției de guvernare, ai căror lideri și le-au însușit în cadrul unui Angajament politic”, a transmis Guvernul României.

Memorandumul poate fi consultat AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.