Profesorii suspendă greva din Educație și se întorc la catedră. În ce...

Profesorii suspendă greva din Educație și se întorc la catedră. În ce condiții ar putea fi reluat protestul UPDATE Nemulțumiri în rândul dascălilor: „Politicienii care vor îndrăzni să încalce înțelegerea se sinucid politic”

0
DISTRIBUIȚI

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat luni că greva din Educație se suspendă. Nu toată lumea este, însă, mulțumită

„Sursa crizelor nu este în lipsa resurselor, ci în lipsa unei economisiri responsabile din partea statului. Deficitul se acoperă prin operațiuni inteligente”. Sunt cuvinte spuse de Eugeniu Carada, fondator al Băncii Naționale a României în 1880 și unul din cei mai prestigioși economiști ai României, și ceea ce actualul guvern nu vrea să recunoască în ruptul capului.

Guvernanții încearcă să se victimizeze, susținând că vistieria statului e goală, dar nu suflă o vorbă despre modul discreționar în care sunt cheltuiți banii pentru privilegiați, noii îmbogățiți postdecembriști, în speranța că va găsi înțelegere cu lamentări ipocrite. „E treba guvernului de unde face rost de bani”, a spus, pe bună dreptate, liderul sindical Marius Nistor, căci risipa banului public e de notorietate. La ultima întâlnire cu reprezentanții sindicatelor, guvernanții au plusat cu noi promisiuni și au făcut sâmbătă o nouă ofertă, Nicolae Ciucă pretinzând că noile majorări au fost agreate împreună cu sindicatele și recurgând, în ciuda evidențelor, la clasicul limbaj de lemn: „Am convingerea că toți dascălii vor avea încredere că ne vom respecta promisiunile, așa cum am făcut și până acum”, a susținut Nicolae Ciucă, a vorbit despre „responsabilitatea” guvernului față de educație și societatea românească, de „seriozitate și angajament”, ignorând cu desăvârșire lipsa de credibilitate tot mai mare a clasei politice nu numai în rândul profesorilor, ci a unor categorii sociale tot mai largi, și condiționând aprobarea ordonanței de încetarea grevei, care ar fi trebuit anunțată până în această dimineață, la ora 10,00. Este și ziua în care s-a anunțat, din nou, demisia lui Nicolae Ciucă din funcția de premier, „rotirea cadrelor” fiind preocuparea de căpătâi a guvernanților.

Profesorii spun însă că ultimul proiect de ordonanță este o nouă „escrocherie”, o nouă înșelăciune, deoarece promisiunile, formulate într-un text ambiguu și neclar, nu se regăsesc în proiectul ordonanței, ci, din nou, doar în nota de fundamentare a ordonanței, și așteaptă publicarea acesteia în Monitorul Oficial pentru a da un răspuns.


„Este o mare diferență între anunț și textul proiectului de ordonanță, guvernul se poate răzgândi sau refuza, e o nouă păcăleală, nota de fundamentare nu poate fi atacată în justiție, profesorii sunt din nou mințiți și sfidați. De ce ezită să-și asume responsabilitatea printr-un act normativ?” spun profesorii, care sunt convinși că guvernații invocă un interes ipocrit pentru examenele elevilor, fiind preocupați doar de rocada guvernamentală și de împărțirea funcțiilor și pretind garanții clare pentru revendicările lor.

Cu toate acestea, puțin înainte de ora 12:00, federațiile sindicale au anunțat că greva generală a profesorilor se suspendă, dar e condiționată de instituirea în  ordonanța de urgență ce urmează să fie aprobată astăzi prevederea potrivit căreia salariul de bază al profesorului debutant va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie iar prima tranșă de majorare salarială, de 50%, va fi acordată de la 1 ianuarie. În situația în care textul nu va cuprinde cererile lor, greva va fi reluată. Actele normative referitoare la educație nu au fost trecute inițial pe ordinea de zi a ședinței de guvern.

UPDATE Anunțul despre suspendarea grevei profesorilor a stârnit un imens scandal în rândul acestora. Profesori din mai multe județe, printre care și cei din Timiș, au declarat că nu au semnat pentru încetarea grevei, nu vor intra nici în clasă și nici nu vor participa la comisiile de examen, boicotul acestora fiind o armă pe care o au la dispoziție.

Marius Nistor afirmă că în condițiile în care există actul normativ, s-a decis suspendarea grevei și nu încetarea acesteia, greva putând fi reluată la începutul viitorului an școlar dacă prevederile negociate nu vor fi respectate în viitoarea lege a salarizării. „Politicienii care vor îndrăzni să încalce înțelegerea se sinucid politic, urmează un an electoral, vom fi cu ochii pe ei când se va întocmi legea”. Liderul sindical Octavian Hăncescu spune că decizia s-a luat după consultarea profesorilor, procentul celor care au spus că intră la clasă fiind foarte mare. „Nu am trădat, am fost mandatați să luăm această decizie, mai sunt și nemulțumiți, dar majoritatea este întotdeauna cea care decide”, a adăugat el, chiar dacă nu are procentele pe județe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.