Război în Ucraina, ziua 463. Kievul afirmă că a doborât 36 de...

Război în Ucraina, ziua 463. Kievul afirmă că a doborât 36 de rachete și drone rusești UPDATE China îndeamnă Occidentul să nu mai furnizeze armament Ucrainei / SUA insistă pentru înarmare

0
DISTRIBUIȚI

UPDATE Administraţia Chinei a îndemnat, vineri, Uniunea Europeană şi NATO să nu mai furnizeze armament Ucrainei, pentru a facilita o soluţie de oprire a conflictului cu Rusia, dar secretarul de Stat american, Antony Blinken, a insistat că forţele ucrainene trebuie să primească în continuare armament.

„China consideră că, dacă vrem cu adevărat să punem capăt acestui război, să salvăm vieţi şi să instaurăm pacea, este important să încetăm să transferăm armament pe câmpul de luptă, altfel tensiunile nu vor face decât să crească”, a declarat Li Hui, emisarul chinez responsabil de eforturile diplomatice pentru oprirea conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, citat de cotidianul Le Monde.

Însă secretarul de Stat american, Antony Blinken, susţine că furnizarea de armament Ucrainei este singura soluţie de obţinere a unei „păci veritabile”.

„Tocmai pentru că nu ne facem iluzii privind aspiraţiile preşedintelui Putin, credem că premisele pentru o diplomaţie concretă şi pentru o pace veritabilă sunt crearea unei Ucraine mai puternice, capabilă de acţiuni în sensul descurajării militare şi apărării în cazul unei noi agresiuni”, a declarat Antony Blinken, într-un discurs rosit în Finlanda, care a devenit recent membră NATO.

Uniunea Europeană şi NATO furnizează asistenţă militară masivă Ucrainei pentru a respinge invazia militară rusă. Ucraina şi Rusia nu poartă negocieri de pace. Kievul exclude orice negociere până nu sunt retrase trupele ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Forțele ucrainene de la Kiev au declarat vineri că au doborât 36 de rachete și drone rusești în capitală și în jurul acesteia în cursul nopții, iar două persoane au fost rănite de resturile căzute, înainte ca autoritățile să ridice alertele de raid aerian în cea mai mare parte a țării.

Rusia a lansat aproximativ 20 de atacuri cu rachete și drone asupra Kievului de la începutul lunii mai, o creștere a numărului de lovituri care, potrivit guvernului, pare să aibă ca scop deraierea pregătirilor Ucrainei pentru o contraofensivă majoră, scrie Reuters.

O declarație a Forțelor Aeriene arată că apărarea sa aeriană a doborât 15 rachete de croazieră și 21 de drone.


Acesta a precizat că un val de drone a fost lansat joi noaptea, urmat de o salvă de rachete de croazieră în timp ce oamenii dormeau, în jurul orei locale 03:00.

„Ocupanții nu se opresc din încercările lor de a teroriza capitala ucraineană cu drone și rachete de atac”, a declarat acesta.

Autoritățile militare din capitală, scriind pe Telegram, au lăudat apărarea aeriană a orașului și au declarat că nu au fost raportate pagube sau victime.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, care a raportat anterior două valuri separate de atacuri, a scris pe Telegram că nu au existat apeluri la serviciile de salvare.

În regiunea din afara Kievului, autoritățile au declarat că două persoane au fost rănite ca urmare a căderii de moloz, inclusiv un copil.

„În plus, căderea de moloz a avariat cinci case private”, a precizat administrația de stat pe serviciul de mesagerie Telegram.

Ucraina spune că distruge majoritatea rachetelor și a dronelor pe care forțele rusești le folosesc în atacuri, dar o fetiță de nouă ani s-a aflat printre cele trei persoane ucise joi într-un atac cu rachete asupra Kievului, după ce adăpostul în care s-au grăbit să se deschidă nu s-a deschis.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că, dacă oficialii locali nu au fost în măsură să ofere protecție, aceștia ar putea fi urmăriți penal.

Oficialii ruși au raportat vineri mai multe bombardamente transfrontaliere dinspre Ucraina și au declarat că două drone cu rază lungă de acțiune au atacat infrastructura de combustibil și energie mai la nord de Rusia, dar că nu au fost raportate incendii acolo și nu au fost raportate răniți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.