Război în Ucraina, ziua 468. Zeci de mii de persoane, expuse riscului,...

Război în Ucraina, ziua 468. Zeci de mii de persoane, expuse riscului, după prăbuşirea barajului de pe Nipru

0
DISTRIBUIȚI
sursa foto: OSINTdefender / Twitter

Aproximativ 42.000 de persoane riscă să fie afectate de inundații în zonele controlate de Rusia și Ucraina de-a lungul râului Nipru, după ce un baraj s-a prăbușit, în timp ce șeful Organizației Națiunilor Unite a avertizat cu privire la „consecințele grave și de mare anvergură”, scrie Reuters.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru prăbușirea barajului, marți, care a forțat mii de oameni să fugă din calea apelor.

Ucraina a declarat că Rusia a comis o crimă de război deliberată prin aruncarea în aer a barajului Nova Kakhovka, din epoca sovietică, care alimenta o stație hidroelectrică. Kremlinul a dat vina pe Ucraina, spunând că aceasta încearcă să distragă atenția de la lansarea unei contraofensive majore despre care Moscova spune că se clatină.

Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat în fața Consiliului de Securitate că ruperea barajului „va avea consecințe grave și profunde pentru mii de oameni din sudul Ucrainei, de ambele părți ale liniei frontului, prin pierderea locuințelor, a alimentelor, a apei potabile și a mijloacelor de trai”.

„Magnitudinea catastrofei va deveni pe deplin conștientizată doar în zilele următoare”, a spus el.

Inițial nu au fost raportate decese, dar purtătorul de cuvânt al SUA, John Kirby, a declarat că inundațiile au provocat probabil „multe decese”.

Oficialii ucraineni au estimat că aproximativ 42.000 de persoane sunt în pericol din cauza inundațiilor, care se așteaptă să atingă punctul maxim miercuri.

În orașul Herson, situat la aproximativ 60 de kilometri în aval de baraj, nivelul apei a crescut marți cu 3,5 metri, obligând locuitorii să se chinuiască prin apă până la genunchi pentru a evacua, transportând saci de plastic plini de bunuri și animale de companie mici în cărucioare.

„Totul este scufundat în apă, toată mobila, frigiderul, mâncarea, toate florile, totul plutește.


Nu știu ce să fac”, a declarat Oskana, în vârstă de 53 de ani, când a fost întrebată despre casa ei.

Autobuze, trenuri și vehicule private au fost mobilizate pentru a transporta oamenii în siguranță în aproximativ 80 de comunități amenințate de inundații.

În Herson, pocniturile artileriei care se apropiau au făcut ca oamenii care încercau să fugă să fugă pentru a se adăposti marți. Seara, reporterii Reuters au auzit patru rafale de artilerie în apropierea unui cartier rezidențial unde civilii se evacuau.

Locuitorii din Nova Kakhovka, inundată, pe malul Dnipro controlat de Rusia, au declarat pentru Reuters că unii au decis să rămână în ciuda ordinelor de evacuare.

„Ei spun că sunt gata să tragă fără avertisment”, a declarat Hlib, descriind întâlnirile cu trupele rusești.

Grădina zoologică Kazkova Dibrova de pe malul râului controlat de ruși a fost complet inundată și toate cele 300 de animale au murit, a declarat un reprezentant prin intermediul contului de Facebook al grădinii zoologice.

„În fiecare oră vine tot mai multă apă. Este foarte murdară”, a declarat prin telefon Evghenia, o femeie din Nova Kakhovka.

Washingtonul a declarat că nu este sigur cine este responsabil, dar adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, a declarat reporterilor că nu ar avea sens ca Ucraina să distrugă barajul și să își rănească propriul popor.

Convențiile de la Geneva interzic luarea în vizor a barajelor în război din cauza pericolului pentru civili.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un discurs video că procurorii săi s-au adresat deja Curții Penale Internaționale în legătură cu barajul. Anterior, el a afirmat pe Telegram că forțele rusești au aruncat în aer centrala electrică din interior.

„Locuitorii stau pe acoperișurile caselor lor și așteaptă să fie salvați…. Aceasta este o crimă rusă împotriva oamenilor, a naturii și a vieții însăși”, a declarat Oleksiy Kuleba, pe Telegram.

Barajul alimentează cu apă o zonă vastă de terenuri agricole din sudul Ucrainei, inclusiv peninsula Crimeea ocupată de Rusia, precum și răcirea centralei nucleare Zaporojie, aflată sub control rusesc.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că Zaporojie, în amonte de rezervor, ar trebui să aibă suficientă apă pentru a-și răci reactoarele timp de „câteva luni” dintr-un bazin separat.

În timp ce Kievul se pregătește pentru o contraofensivă mult așteptată, unii analiști militari au declarat că inundațiile ar putea fi în beneficiul Rusiei prin încetinirea sau limitarea oricărui potențial avans ucrainean de-a lungul acelei părți a liniei frontului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.