„Viitorul – trecut”, o nouă expoziție la Bastionul Theresia din Timișoara

„Viitorul – trecut”, o nouă expoziție la Bastionul Theresia din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Artistul plastic și graficianul Loredana Târzioru, absolventă a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara. absolventă a Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest Timișoara, semnează lucrările cuprinse în expoziția „Viitorul – trecut. Memoria ca refugiu creator”, realizată în cadrul programului doctoral de cercetare artistică condus de artistul Adriana Lucaciu, al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 7 iunie, la ora 18:00, în Galeria 3 de pe strada Hector nr. 1 de la Bastionul Theresia și va fi prezentată de Sorina Jecza și Robert Șerban.

„Revizuirea – actul de a privi înapoi, de a vedea cu ochi proaspeți, de a intra într-o «casă veche» printr-o ușă nouă – este pentru artă mai mult decât un capitol din istoria culturală: este un act de supraviețuire.


Este o tactică a memoriei, o strategie de reparare și de reformare a unor reprezentări greșite prin <<amintirea altfel>>. Creația este un mediu de rememorare și de revizuire, o rescriere care înscrie vieți obscure în memoria culturală, permițându-le o participare egală în imaginarul cultural. O preocupare ce m-a dominat de-a lungul vremii a constat în documentarea interioară, exerciții subiective de memorallia, abordând circumstanțele aduse de realitatea geografică și istorică, poetica lucrării de artă, ca răspuns emoțional la procesul de codare și decodare a istoriei de viață, a situațiilor și evenimentelor trăite. Experiențele personale, formele de (auto) cunoaștere devin cultură vizuală, manifestate prin limbaj grafic sintetic, o epurare a stărilor temporale. Stările emoționale ale unui om sunt de fapt evenimente care se află în căutarea timpului și a locului în care să se întâmple și să devină vizibile. Deschiderea laboratorului artistic folosește memoria ca documentare, dosar personal de trăiri, refugiu creator. Serialitatea lucrărilor mele urmărește o citire a vocabularului vizual și performativ din interiorul contextului care l-a generat, în vederea aducerii în prim plan a istoriilor personale reprimate sau rămase invizibile” este o descifrare oferită de artistă pentru lucrările expuse.

Expoziția, care are loc sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală”, va fi deschisă până în 21 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.