Casa Artelor din Timişoara, gazdă pentru o expoziție dedicată istoriei Festivalului Ceau,...

Casa Artelor din Timişoara, gazdă pentru o expoziție dedicată istoriei Festivalului Ceau, Cinema! (foto)

0
DISTRIBUIȚI

Expoziția aniversară dedicată celei de-a zecea ediții a festivalului de film timișorean Ciao Cinema! a fost deschisă ieri, în prezența unora dintre artiștii expuși, a echipei festivalului și a unor invitați speciali (precum lubenița la pahar), chiar în locul unde a început evenimentul în 2014, la Casa Artelor.

Expoziția-documentară oferă o privire în trecut și în culisele festivalului, iar la fața locului pot fi văzute pentru prima dată la un loc afișe, lucrări de artă, fotografii, clipuri, trofee și obiecte inedite din ultimii nouă ani de călătorie cinematografică. Printre artiștii vizuali care au contribuit la imaginea inconfundabilă a festivalului se numără Alin-Adnan Vasile, Felix Petrescu, Mircea Popescu, Mimi Ciora și artiștii din grupul Balamuc, Lia Pfeiffer, Lucian Popovici, Thè Orion, Sorina (Vazelina) Vasilescu, Răzvan Cornici, Alexandru Săvescu, Amandine Bănescu, Levente Benedek, Lucian Muntean, Dan Ungureanu, la care se alătură, cu două desene speciale, Ion Barbu și Dan Perjovschi.

„Așa cum un film este o succesiune de cadre, filmul existenței Ceau, Cinema! este reprezentat tocmai prin aceste postere și vizualuri care au inspirat și au însoțit festivalul de-a lungul timpului. Fiecare lucrare expusă spune o poveste aparte, reflectând, pe de-o parte, diversitatea și energia festivalului, şi, pe de altă parte, pasiunea participanților”, spune artista și curatoarea Mimi Ciora, care a ghidat pregătirea expoziției.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 6 -16 iulie și va include tururi ghidate cu artiști și membri ai echipei festivalului, pentru a arăta procesul de lucru de la o primă idee la afișul oficial. Expoziția, coordonată de Lucian Mircu, unul dintre fondatorii festivalului, poate fi  vizitată la Casa Artelor (str. Episcop Augustin Pacha 8), zilnic, în intervalul orar 17 – 20 cu intrarea liberă.

Tot o formă de a mulțumi comunității de cinefili în mijlocul căreia festivalul a crescut este și publicația tipărită cu ocazia ediției a zecea. Cartea-album, intitulată Ceau, Cinema! Din spatele scenelor, este o cronică în imagini și povești văzute prin ochii organizatorilor, partenerilor, invitaților și spectatorilor fideli. Ea poate fi citită și ca o felie de istorie a culturii independente din Timişoara ultimilor 15 ani, în special a cinefiliei. Expoziția-aniversară este organizată de Asociația Marele Ecran și Asociaţia Pelicula Culturală.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran.


Ediţia a zecea a festivalului se va desfăşura între 12 şi 16 iulie la Timişoara. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara–Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Foto: Facebook / Ciao Cinema!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.