div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1935047069">
Cea de-a 11-a ediție a festivalului Rock la Mureș s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Periam – Port, în județul Timiș. Spre deosebire de sentimentul de uniformitate care se regăsește în marea majoritate a festivalurilor din zilele noastre, Rock la Mureș a fost (și a rămas) încă din start un eveniment care se adresează cu precădere publicului care nu este cuprins de o frenezie contagioasă la spectacolele acelorași artiști români de succes care se regăsesc în afișele evenimentelor care se laudă cu zeci de mii de spectatori și experiențe V.I.P.
Încă de la prima sa ediție, în 2002, Rock la Mureș a fost un punct de referință pentru zona muzicii necomerciale și chiar dacă în ultimii ani contextul cultural s-a schimbat radical, la Periam – Port și-n 2023 bate un vânt de underground cât se poate de veridic. Desigur, nici în acest an n-au lipsit sincopele, dar dincolo de negativismul care e omniprezent în societatea noastră în doze cât se poate de dăunătoare, Rock la Mureș trebuie văzut ca o sărbătoare a celor nealiniați în trendul festivalierilor care caută cu disperare să experimenteze filme și senzații de confort, în care muzica are doar un rol de coloană sonoră.
Unul din indicatorii care măsoară nivelul de „underground“ al oricărui festival este zona backstage, unde organizatorii le oferă artiștilor care urcă pe scenă diverse bunătățuri. Dacă la alte festivaluri în zona aceasta se găsește caviar și șampanie, la Periam – Port în backstage artiștii au avut parte de apă minerală și bere la butoi, iar mâncarea tradițională și cea vegană a fost realizată la fața locului de către doamna Vera….
Prima seară de concerte a fost deschisă de către formația maghiară Band Kazah, care a venit cu un amestec de metal și hardcore, iar mai apoi au evoluat timișorenii de la Weeping Assault și trupele autohtone Grinder, Doom Day Astronaut și We Are Numbers. Americanii de la Unity TX au reprezentat o apariție specială și au interpretat și câteva piese de pe următorul lor album care va ajunge în mâinile melomanilor în luna septembrie a acestui an iar americanii de Atilla (aflați și ei în premieră în România) au demonstrat că metalcore-ul american este unul cât se poate de apreciat de către fanii autohtoni.
Sâmbătă prima trupă de pe scenă a fost Era Nouă, o formație de rock alternativ din Gura Humorului, județul Suceava, după care spectatorii s-au delectat cu sunetele aduse la Periam – Port de către membrii trupei Dizident. În timpul recitalului formației The Bandits, solistul trupei Răzvan Munteanu și-a amintit că prima sa apariție în public a avut loc la prima ediție Rock la Mureș, iar printre piesele incluse în setul lor s-a numărat și noul single Galileo. Germanii de la Watch Me Rise au lovit la fața locului cu o tură de post – hardcore, iar cei de la Silenzer (Austria) au avut parte de un spectacol de nota zece în cadrul căruia solistul formației a cântat și din rândul publicului. Trupa americană Total Chaos – care era trecută ca și cap de afiș – a adus în zonă sonoritățile punk , iar finalul ediției din acest an le-a aparținut trupei timișorene Imund, care cu această ocazie au cântat și două piese noi. Din păcate, în ambele zile au existat întârzieri în program, astfel încât show-ul celor de la Imund a început la ora 02.45 în loc de 22.45.
La fața locului a existat și o scenă numită Cubici Stage, dedicată soundurilor electronice, unde alături de o serie de DJ din generația tânără, a evoluat și Telescu, un nume cunoscut pentru timișorenii care au prins cu mulți ani în urmă petrecerile Depeche Mode din oraș.
Dincolo de prețurile piperate prezente la unele tarabe de la fața locului (un langoș cu brânză a costat 37 de lei!) și alte mici sincope, Rock la Mureș rămâne un punct de atracție în zona muzicală underground și datorită locației, dar mai ales datorită faptului că atmosfera de la fața locului este una de bucurie și pozitivitate, lucruri care se regăsesc tot mai puțin în zilele noastre.