Festivalul „Ucrainenii din România – cultură, tradiții şi actualitate”, în Piața Operei...

Festivalul „Ucrainenii din România – cultură, tradiții şi actualitate”, în Piața Operei din Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

Filiala Timiș a Uniunii Ucrainenilor din România organizează marți, 4 iulie, festivalul „Ucrainenii din România – cultură, tradiții și actualitate”, care va avea loc în Piața Operei între orele 9.00 și 19.00.

În cadrul programului va avea loc și o masă rotundă în sala de consiliu a primăriei, la cara vor participa reprezentanți ai Uniunii Ucrainenilor din România, ai municipalității,  și alți invitați din țară și străinătate, iar programul va cuprinde un moment artistic oferit de refugiați din Ucraina și un spectacol la care participă formații instrumentale și vocal-instrumentale, ansambluri de dansuri și corale, grupuri vocale din mai multe localități de pe teritoriul României în care locuiesc comunități de ucraineni și din Serbia, iar între orele 14,00 și 15,00 va avea loc o paradă a portului popular.

Cei mai mulți ucraineni de pe teritoriul României se află în Maramureș, dar comunități importante se regăsesc și în județele Satu-Mare, Suceava, Timiș, Caraș-Severin sau Tulcea.


În mai multe localități din Banat, ucrainenii sunt locuitori majoritari. În primele două decenii ale secolului trecut, până la Marea Unire, numeroși coloniști ucraineni veniți din zone muntoase și sărace aflate în dreapta Tisei, unde nu aveau de lucru, în căutarea unor pământuri mai bune, s-au stabilit în câteva sate din zona Lugojului, Caransebeșului și Aradului, unde au cumpărat loturi scoase la vânzare de proprietarii unor domenii. Un al doilea val masiv de ucraineni a ajuns în Banat în anii ʹ70 și au cumpărat gospădăriile nemților emigrați, în mai multe localități precum Pogănești, Dragomirești, Știuca, Remetea Mică sau Bârsana ajungând locuitori majoritari. La Remetea Mică, fosta biserică a șvabilor este acum a ucrainenilor, în Timiș existând zece parohii deservite de preoți ucraineni,  iar la Știuca au și școală în limba maternă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.