La mulți ani, Mircea Baniciu! Legendarul artist cântă mâine seară în Parcul...

La mulți ani, Mircea Baniciu! Legendarul artist cântă mâine seară în Parcul Rozelor din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Legendarul muzician Mircea Baniciu împlinește astăzi 74 de ani, evenimentul urmând să fie sărbătorit „acasă“ printr-un concert care va avea loc mâine, 1 august, de la ora 20, în Parcul Rozelor. Alături de Baniciu, pe scenă vor mai urca Pasărea Rock (Ovidiu Lipan-Țăndărică, Jozsi Kapl) și Orchestra Lira, evenimentul fiind inclus în manifestările prilejuit de Ziua Timișoarei.

Mircea Baniciu s-a născut la Timișoara în 31 iulie 1949, „într-o duminică cu soare“. A urmat o copilărie fericită în cartierul Elisabetin de lângă Complexul Studențesc, lucru care avea să-l influențeze tot restul vieții. După terminarea celor șapte clase, la îndemnul mamei sale care-i promisese o chitară dacă intră la liceu, a făcut-o! Cu mari eforturi, dar iubit foarte mult de colege, dar și provocat, a terminat liceul și ca din întâmplare… hop! la facultate.


Muzica a intrat în viața lui pe la 7 ani, când proprietara casei în care locuia i-a sfătuit mama să-l dea să învețe pian sau un alt instrument, pentru că puștiul era realmente talentat. Lucru care s-a și întâmplat, a studiat pianul până la 14 ani, atunci când a văzut filmul „Tinerii”, un film în care cântau Cliff Richard și trupa Shadows. Atunci Mircea a ajuns la concluzia că este mai aproape de chitară decât de pian și s-a apucat serios să învețe să cânte la chitară, lucru care s-a întâmplat în timpul liceului. Prima apariție a fost pe scena Teatrului German din Timișoara, unde cânta folk, în special Donovan, Bob Dylan, Simon & Garfunkel, precum și câteva încercări de compoziții proprii. Pentru scurt timp a făcut parte din trupa Clasic Xx, iar ulterior a apărut din nou singur pe scena clubului PM6 din Timișoara, condus de regretatul Petru Umanschi, unde din când în când cânta Phoenix-ul lui Nicu Covaci, rămas fără solist vocal după plecarea lui Moni Bordeianu. Aici a fost văzut de regretatul Bela Kamocsa (pe atunci basist la Phoenix), care i-a recomandat lui Covaci să-l asculte cu mare atenție. În primul an de facultate este cooptat în trupa Phoenix ca solist vocal, eveniment care avea să-i schimbe tot cursul vieții…

Anul trecut, la Opera Națională a fost organiat un spectacol care a marcat 50 de ani de carieră a lui Mircea Baniciu, unde printre artiștii invitați s-au numărat Rodica Mandache, Josef Kappl, Mani Neumann, Costin Petrescu, Adrian Despot, Alexandra Ungureanu, Doru Apreotesei, Nicu Patoi, Cristian Rațiu, Dan Byron, Rebecca Rudolf & Ionuț Dinița (Opera Națională București) și formația VanDerCris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.