O săptămână plină de evenimente cu ocazia Zilei Timișoarei. Vezi programul

O săptămână plină de evenimente cu ocazia Zilei Timișoarei. Vezi programul

0
DISTRIBUIȚI

În anul 1999, data de 3 august a fost aleasă drept Ziua Timișoarei, pentru a marca alipirea efectivă a orașului la Regatul României Mari. După instalarea administrației românești în noul județ Timiș-Torontal, în 28 iulie, numirea lui Aurel Cosma în funcția de prefect și sosirea primelor unități militare românești în garnizoana Timișoara, în 3 august 1919, armata regală română, condusă de colonelul Virgil Economu, și-a făcut intrarea în oraș. Zeci de mii de timișoreni și bănățeni îmbrăcați în straie de sărbătoare i-au întâmpinat pe ostași la vama de la marginea orașului, pe drumul dinspre Recaș, unde fusese ridicat un arc de triumf, iar tricolorul românesc și portretele Regelui Ferdinand, ale Reginei Maria și ale  principelui moștenitor Carol puteau fi zărite peste tot. O atmosferă de mare sărbătoare însuflețise întreg orașul. După un scurt serviciu religios în Fabric, soldații români s-au îndreptat spre Piața Domului, numită de atunci Piața Unirii, unde au fost primiți  cu toate onorurile pentru festivitatea oficială, în prezența prim-ministrului I.I.C. Brătianu, venit dela Paris unde reprezenta România la conferința de pace, a lui Ștefan Cicio-Pop și a oficialităților locale, în frunte cu protopopul Ioan Oprea și primarul Jozsef Geml. La 1 septembrie 1919, inginerul Stan Vidrighin, care  realizase ca angajat al primăriei alimentarea cu apă și canalizarea Timișoarei, multe lucrări fiind în funcțiune și astăzi, avea să devină  primul primar român al Timișoarei din Regatul României Mari.

Sărbătoarea orașului are parte și în acest an de concerte și o expoziție de fotografii, începând din 29 iulie până în 4 august. Un vernisaj al expoziției de fotografie realizată de timișoreanul Ovidiu Zimcea, care prezintă machiajul artistei Bojita Ilici din spectacolul „Cartea junglei”, pus în scenă de teatrul german, va avea loc în 29 iulie, la ora 18:30, la schela metalică intitulată „Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara”, și va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii viitoare. În data de 1 august, la ora 20:00, va avea loc un concert la care iau parte trupele timișorene „Dragoș Moldovan Band” și „Melting Dice”, iar „Pasărea Rock” va susține un concert de rock simfonic, cu Mircea Baniciu, Josef Kappl și Ovidiu Lipan Țăndărică. De la aceeași oră, un alt concert va avea loc în 2 august, în Parcul Rozelor, cu trupa timișoreană „Phaser”, urmată de Smiley.

În data de 3 august va fi depusă o coroană de flori la monumentul colonelului Virgil Economu din partea municipalității iar la ora 11:00 va avea loc un ceremonial militar și religios în Piața Unirii, unde, în 1919, avusese loc festivitatea de primire a trupelor române.


La ora 17:00 va avea loc ședința festivă a consiliului local, unde scriitorul și publicistul Petru Ilieșu, fostul viceprimar și consilier local Adrian Orza (post-mortem), violoncelista Alexandra Guțu și medicul Aurel Mogoșeanu  vor primi titlul de „Cetățean de onoare”, iar la ora 20:00, în Parcul Rozelor, ansamblul  și orchestra ansamblului „Timișul” și orchestra simfonică „Lira”, baritonul Giacomo Medici, instrumentiștii Lucian Nagy, Petre Ionuțescu, Attila Szabo și invitatul Pasha Parfeni din Republica Moldova vor oferi spectacolul „Născut în Timișoara”.

Programul festiv se va încheia în 4 august, în Parcul Rozelor, cu concertul „Timișoara simfonic”, care va începe la ora 21:00. Orchestra și corul „Ion Românu” ale filarmonicii „Banatul” și Corul Comunitar Timișoara, alcătuit din aproximativ 150 de coriști amatori, vor interpreta cea de-a patra parte a Simfoniei a IX-a de Ludwig van Beethoven, cu faimosul final coral „Oda bucuriei”, pe versuri de Friedrich Schiller, care simbolizează fraternitea universală și a fost adoptat ca imn al Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.