„Scânteieri în întuneric”, proiectul mai multor artişti ucraineni la Cazarma U, a...

„Scânteieri în întuneric”, proiectul mai multor artişti ucraineni la Cazarma U, a ajuns la final

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul „Scânteieri în întuneric” (Sparks in the Dark) curatoriat de Nathalie Hoyos și Rainald Schumacher și prezentat la Cazarma U, în cadrul evenimentului mai amplu „după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după”, care le-a dat prilejul artiștilor ucraineni Luka Basov & Krystyna Melnyk, Maria Leonenko & Anna Potyomkina, Oksana Pohrbennyk-Tishenko, Mariia Rusinkevych și Karina Synytsia / Sievierodonetsk să evadeze din realitatea urâțită de războiul de acasă într-un loc destinat artei, a luat sfârșit în această săptămână, dar performance-ul filmat va rămâne în cazarmă și va putea fi văzut până în 30 noiembrie, când marea expoziție de sculptură contemporană se va închide.

Mult mai sensibili la conflictele militare care curmă vieți și schimbă rosturile oamenilor, artiștii au găsit în cazarmă un loc sigur, unde și-au putut împlini menirea, departe de viața cufundată în întuneric de acasă, în care oamenii nu-și mai găsesc drumul. Sorin Jecza, o gazdă minunată pentru artiștii ucraineni, relatează remarca făcută de Maria Leonenko despre frumusețea cerului, la Timișoara.


Nu pentru că era senin și înstelat, ci dimpotrivă, acoperit de nori, dar era liniștit, spre deosebire de cel de acasă, brăzdat nopțile de bombardamente necontenite. Îl privea cu alți ochi decât cei a căror viață nu e tulburată de șuierul gloanțelor sau de gândul că zilele le pot fi curmate de un bombardament. Timișoara le-a oferit șansa de a plăsmui scântei de lumină care au răzbit prin întuneric și de a le oferi privitorilor într-un loc în care s-au simțit ocrotiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.