16 persoane au fost trimise în judecată în dosarul celei mai mari...

16 persoane au fost trimise în judecată în dosarul celei mai mari piețe online de distribuție a drogurilor descoperită în România

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Arhivă

DIICOT a dispus trimiterea în judecată a 16 persoane implicate în dosarul Enigma. Este vorba despre un grup creat pe o platformă de mesagerie online sub numele „Iarba Dulce”, care a fost destructurat în cadrul unei acțiuni ce viza combaterea traficului de droguri de risc și mare risc.

Autoritățile au anunțat că „prin rechizitoriul din data de 27 iulie 2023, în cauza cunoscută public dosarul Enigma, ce viza combaterea traficului de droguri de risc și mare risc prin intermediul unui grup creat pe o platformă de mesagerie sub numele ‘Iarba Dulce’, dar și a altor grupuri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 16 inculpați (șase inculpați în stare de arest preventiv, patru în arest la domiciliu, patru aflați sub măsura controlului judiciar, un inculpat în stare de libertate și un inculpat arestat în altă cauză) pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc, inclusiv către minori cu vârste între 14 si 16 ani, îndemn la consumul ilicit de droguri de mare risc, efectuarea fără drept de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, pornografie infantilă și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Anchetatorii au mai stabilit că în cadrul operațiunii cu numele de cod Enigma a fost investigat „un grup infracțional organizat constituit în luna iulie 2022 de către doi dintre inculpați, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc, la care au aderat succesiv, în timp scurt, și ceilalți inculpați, din dorința de a beneficia de o clientela stabilă, de un cadru organizat de vânzare a drogurilor, sub protecția anonimatului”.

Grupul de chat online avea la data de 10 aprilie 2023 aproximativ 11.000 membri care se prevalau de setările de confidențialitate ale aplicației și foloseau acest grup pentru vânzarea și procurarea de droguri în vederea consumului propriu.

Grupul de chat funcționa ca o piață virtuala neagră de desfacere, cu cereri și oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, în cadrul căreia dealerii de droguri închiriau echivalentul unor tarabe virtuale, pentru care plăteau lunar o sumă de bani administratorului.


Membrii grupului proveneau din București, Craiova, Brașov, Constanța, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timișoara, Pitești și Ploiești.

Ca să-și atragă clienții, cei implicați aveau oferte și organizau tombole cu premii în droguri. Piața era accesibilă și copiilor, iar distribuitorii își împărțeau cu atenție piața.

„Administratorul platformei și liderul grupului infracțional organizat, modera discuțiile și selecta componența membrilor grupului, pe platforma de comunicare, ce avea capabilitatea de a genera 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic (majoritatea fiind legate despre modalitățile de distribuție a drogurilor, consum, zone de distribuție, dar și despre efectele drogurilor)”, au mai anunțat anchetatorii.

În cauza s-a dispus „disjungerea și continuarea cercetărilor pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor, având în vedere indiciile temeinice îin acest sens și discrepanța vădită între venituri, proprietăți, stil de viață și veniturile fiscalizate, ale unora dintre persoanele cercetate”, a precizat DIICOT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.