ADR Vest, partener în două proiecte europene. Despre ce este vorba

ADR Vest, partener în două proiecte europene. Despre ce este vorba

0
DISTRIBUIȚI

Agenția pentru Dezvoltare Regională Regiunea Vest a devenit partenerul a două proiecte europene, „CEI BOOST” și „CODIL”, care își propun promovarea inovării în economia circulară și sprijinirea modelului de lucru în echipă, la distanță.

Cu prilejul întâlnirii locale axate pe stimularea creșterii și coeziunii teritoriale prin intermediul proiectelor Interreg Europe, la care au participat reprezentanți din sfera economică, socială și educațională din Regiunea Vest, au fost lansate și două noi proiecte internaționale în regiune, în care este implicată Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest. Este vorba despre „CEI BOOST” – Stimularea inovării în economia circulară prin aplicarea tehnologiilor emergente și de „CODIL” – Ecosisteme regionale de inovare perturbate de Covid.

Proiectul „CEI BOOST” își propune să încurajeze și să sprijine dezvoltarea și implementarea de soluții digitale durabile în economia circulară, în special în legătură cu noile tehnologii. Scopul final este de a utiliza aceste instrumente digitale pentru a stimula tranziția către o economie circulară durabilă. Proiectul are loc în contextul în care digitalizarea stă la baza mai multor industrii, iar economia circulară urmărește optimizarea utilizării resurselor în cadrul acestora. Proiectul adună experiență din diferite regiuni, factori de decizie de la diferite niveluri și lideri ai ecosistemelor de inovare și va investiga și testa abordări și instrumente pentru a evalua, consolida și susține atât ecosistemele regionale de inovare digitală, cât și cele circulare din regiunile non-metropolitane și emergente din Europa. Parteneri de proiect ai ADR Vest sunt Regiunea Västerbotten (Suedia), Instituția Publică Centrul Lituanian de Inovare, Agenția de inovare (Lituania), Consiliul Regional Päijät-Häme (Finlanda), Asociația Agențiilor de Afaceri (Bulgaria), Institutul de Cercetare în Economie Circulară și Mediu „ERNEST LUPAN” (România), Consiliul Provincial Tarragona (Spania), Institutul de Dezvoltare a Afacerilor din Regiunea Autonomă Madeira (Portugalia), LAB Universitatea de Științe Aplicate (Finlanda), Institutul de Sisteme Industriale/Athena RC (Grecia) și  Laval Mayenne Technopole (Franța). Proiectul vine ca răspuns la provocările globale privind utilizarea eficientă a resurselor și reducerea impactului asupra mediului.

Peoiectul „Codil” este centrat în jurul ecosistemelor regionale de inovare perturbate de Covid.


În urma pandemiei, mulți angajați din companii, centre de cercetare și universități nu mai lucrează împreună în aceeași regiune sau chiar clădire, fiind tot mai des întâlnit modelul în echipe distribuite, adesea în afara regiunii pentru care se lucrează, serviciile digitale permițând această colaborare la distanță. În acest context, obiectivul principal al proiectului este ca regiunile participante să își adapteze politicile de inovare pentru a sprijini modelul de lucru în echipă la distanța cu angajați mobili și înalt calificați. Totodată, scopul este ca regiunile participante să-și adapteze cu succes ecosistemele de inovare la modelele  în continuă evoluție care au rezultat dintr-o combinație a pandemiei și a urgenței de securitate la frontiera de est a UE.

ADR Vest își propune să faciliteze schimbul de bune practici cu partenerii din proiect pentru a îndeplini următoarele sub-obiective: propunerea unei oferte de soluții spațiale, formare și educație pentru a atrage investiții digitale din partea companiilor aflate la început de drum, a companiilor consolidate ce doresc să se extindă și să se diversifice, precum și a proiectelor/inițiativelor de cercetare; propunerea unei oferte de stimulente și servicii de inovare pentru a face regiunile proiectului atrăgătoare pentru angajații mobili și înalt calificați; facilitarea accesului la servicii și tehnologii digitale perturbatoare necesare pentru a asigura supraviețuirea companiilor din sectoarele și grupurile țintă ale fiecărei regiuni; îmbunătățirea receptivității, incluziunii și rezilienței ecosistemului de inovare digitală. În cadrul acestui proiect, ADR Vest este partener alături de Universitatea din Ljubljana (Slovenia), Udaras Na Gaeltachta (Irlanda), Consiliul Regional al Ostrobotniei de Sud (Finlanda), Guvernul Regional Cantabria (Spania) și Laval Mayenne Technoopole (Franța).

Tot în cadrul programului Interreg Europe, ADR Vest mai este parteneră și în cadrul proiectelor „VIADUCT” (valorificarea cercetării publice, stimularea transferului de tehnologie prin crearea de derivații, întreprinderi care să transforme rezultatele cercetării în produse cu valoare de piață) și „Best DIH” (îmbunătățirea realizării politicilor de dezvoltare regională în domeniul transformării digitale).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.