Așezări hunedorene incluse în „ruta satelor cu arhitectură tradițională”

Așezări hunedorene incluse în „ruta satelor cu arhitectură tradițională”

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1585361034">

În pitorescul  Ținut al Pădurenilor din Munții Poiana Ruscă, supranumit „ținutul dintre munți”, care cuprinde părți din Banat, Crișana și Țara Moților, mai există sate vechi, cu doar câțiva locuitori, dar cu case ridicate de peste un veac, cu o arhitectură  specifică acestei zone și o autentică atmosferă rurală românească, în care se păstrează vie lumea satului de altădată. Sunt așezări mici, cu case așezate pe culmi cu locuitori care au un port popular specific, bogat ornamentat cu motive care au rădăcini și semnificații străvechi, păstrate cu sfințenie, și unde se mai practică vechi meșteșuguri casnice, pentru nevoile gospodărești. Casele care au supraviețuit trecerii anilor au rămas neschimbate, chiar dacă sunt ruinate în bună parte. Modernizarea unor vechi drumuri a scos aceste vechi așezări din izolare, făcându-le mai accesibile vizitatorilor, iar comunele Bunila și Leleșe sunt, deocamdată, singurele din județul Hunedoara care au reușit să obțină fonduri din PNRR, două sate aparținătoare urmând a fi incluse în proiectul european „Ruta satelor cu arhitectură tradițională”, pentru a atrage cât mai mulți vizitatori în acest ținut cvasinecunoscut dar cu un remarcabil potențial turistic.  În satele Alun și Runcu Mare vor fi restaurate câteva din cele mai reprezentative case, gospodării care și-au păstrat autenticitatea, căci nefiind locuite de mai multe decenii, nu au mai suferit nici un fel de schimbări de-a lungul timpului.

 „Satul de marmură”, în circuitul turistic

Comuna Bunila, mărginită de o rezervație de codri seculari, are în componența sa satul Alun, supranumit „satul de marmură”, deoarece fundațiile caselor – cele mai multe pustii acum – străzile și biserica au fost construite din marmura adusă de la cariera din apropiere, fiind adevărate unicate care au reușit deja să impresioneze mulți turiști. Opt case care au fundația de marmură și sunt construite din lemn sunt în curs de restaurare prin PNRR și vor fi introduse în circuitul turistic, pentru ca această curiozitate unică în lumea satelor românești, ascunsă de ochii lumii, să fie introdusă în circuitul turistic și să poată fi admirată de cât mai multă lume. Alături de drumul de marmură care va fi păstrat, va fi amenajat un drum paralel, pentru accesul vizitatorilor. Două asociații non-profit și-au propus, la rândul lor, să salveze atât vechea bisericuță de lemn din sat, un monument istoric din secolul al XVII-lea considerat cel mai vechi din Ținutul Pădurenilor, în care se regăsesc părți dintr-un lăcaș mai vechi, cât și biserica de marmură.

Case vechi de peste un secol, restaurate

Casele satului hunedorean Runcu Mare, unul dintre cele mai vechi și mai pitorești  din Ținutul Pădurenilor, care aparține de comuna Leleșe, se înșiruie pe o lungime de șapte-opt kilometri, de-a lungul văii Runcului, mărginită de munți împăduriți. Cu toate că satul mai e locuit doar de vreo 20 de familii, aici se mai păstrează case vechi, de peste un secol, construite după obiceiul locului, pe fundații de piatră, cu pereți din lemn cioplit, o moară și trei biserici, cea mai veche fiind o bisericuță de lemn ridicată în anul 1887, monument istoric. Potrivit tradiției ea este mult mai veche, din a doua jumătate a  secolului al XVI-lea, fiind ulterior reconstruită. Multe case sunt părăsite dar în primăvara acestui an a început restaurarea bisericilor și a opt gospodării care și-au păstrat aerul arhaic, cu fonduri europene, gospodăriile din Runcu Mare numărându-se printre cele 16 documentații acceptate pentru finanțare pe această componentă a PNRR. Includerea în ruta caselor tradiționale și transformarea acestor case în obiective turistice, dar și tradițiile și obiceiurile locului, care aparțin uneia din cele mai arhaice și originale culturi populare, diferită de cea a regiunilor învecinate, vor putea transforma Runcu Mare într-un adevărat sat turistic, cu gospodării în care vizitatorii vor putea cunoaște viața tradițională a așezărilor rurale din această parte a țării.

Surse foto: zhd.ro, mesagerulhunedoarean.ro, hunedoaralibera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.